Electrica, pe prima pozitie in domeniul furnizarii de energiei

Marti, 29 Martie 2011, ora 10:21
1644 citiri
Electrica, pe prima pozitie in domeniul furnizarii de energiei

Compania de stat Electrica impreuna cu filialele sale si firmele Alpiq (Elvetia) si Alro Slatina si-au pastrat anul trecut primele pozitii ocupate pe piata concurentiala de furnizare a electricitatii, reiese dintr-un raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Enegiei (ANRE), transmite Mediafax.

Electrica si cele trei filiale de furnizare a electricitatii Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud au acoperit anul trecut 15% din piata concurentiala a furnizarii de energie, la fel ca in 2009.

Piata concurentiala de furnizare a energiei reprezinta 42% din consumul total, respectiv 22 TWh. Aceasta piata, unde preturile sunt stabilite in urma negocierii dintre vanzator si cumparator, a inregistrat anul trecut o crestere cu 19%.

Pe piata reglementata, care include si livrarile catre populatie, preturile sunt stabilite de ANRE.

Productia si consumul de energie electrica au crescut anul trecut cu peste 4%, la 59,14 TWh, respectiv 52,03 TWh.

Pe pozitia secunda se plaseaza producatorul de aluminiu Alro, care a furnizat 14% din energia tranzactionata pe piata concurentiala, in scadere fata de 16% in 2009.

Furnizorul elevetian de energie Alpiq a avut o cota de piata de 13%, in urcare cu un punct procentual. Alpiq activeaza pe piata romaneasca prin firmele Alpiq Romindustries si Alpiq RomEnergie.

Complexul Energetic Craiova, detinut de stat, a livrat cu 3% mai putina energie, ajungand la 8%, iar firma Elcomex EN, detinuta Repower (Elvetia), a acoperit 6% din aceasta piata, cu un punct procentual mai mult decat in 2009.

Cea mai semnificativa crestere a cotei de piata a fost inregistrata de firma Tinmar Ind Bucuresti, care si-a dublat vanzarile, pana la 4%. Tinmar este controlata de persoana fizica Constantin Augustin Oancea, cu 65,8% din actiuni.

In raportul ANRE privind firmele de comercializare a energiei apare si combinatul siderugic ArcelorMittal Galati, cu o cota de piata de 3%. ArcelorMittal este alimentat cu energie direct din retelele administrate de operatorul de sistem Transelectrica si livreaza energie inclusiv firmelor de pe platfoma combinatului din Galati. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#electrica, #piata concurentiala, #energie, #piata concurentiala , #stiri Electrica Muntenia Nord