Electrica reia proiectele de productie energie electrica din surse regenerabile

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 17:46
2175 citiri
Electrica reia proiectele de productie energie electrica din surse regenerabile

Furnizorul si distribuitorul de energie electrica Electrica revine la proiectele sale mai vechi in ceea ce priveste posibilitatea de a deveni si producator de electricitate, urmand sa le dezvolte cu firme din tara sau din afara, potrivit datelor transmise de Electrica, la solicitarea NewsIn.

"Intrucat Electrica SA nu dispune de know-how-ul in implementarea proiectelor in domeniul energiei regenerabile se va avea in vedere si dezvoltarea unor proiecte in parteneriat cu firme din tara sau strainatate care au experienta in producerea de energie electrica din surse regenerabile. Electrica SA si-a propus realizarea unor capacitati de productie din surse regenerabile de circa 375MW pentru acoperirea necesarului de certificate verzi din surse proprii, respectiv 150MW din energie eoliana, 200MW din biomasa si 25MW din hidroenergie. Aceste proiecte sunt la faza de studiu de fezabilitate", potrivit datelor transmise de Electrica, la solicitarea Agentiei NewsIn.

Reprezentantii companiei mai spun ca selectarea partenerilor credibili pentru dezvoltarea unor proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile se va face in baza unei documentari minutioase asupra pietei producatorilor de energie verde din tara si din strainatate.

Intre conditiile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca sunt capabilitatea de aplicare a ultimelor tehnologii in domeniu, putere financiara suficienta, experienta in domeniu, precum si capabilitatea de a atrage surse de finantare specifice acestui tip de proiecte, potrivit cerintelor Electrica.

Compania Electrica renuntase la aceste proiecte, dupa ce fusese inclusa in cele doua mari companii rezultate din reorganizarea sectorului energetic, dupa cum a anuntat in urma cu cateva luni ministrul economiei, Adriean Videanu.

Presedintele-director general al Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), institut care a contribuit la realizarea proiectului de restructurare a sectorului energetic, Dan Gheorghiu, a anuntat marti ca Electrica a fost scoasa din componenta celor doua mari companii care vor rezulta in urma reorganizarii sectorul energetic, cel putin pana in 2013, pentru a "da o sansa marilor jucatori privati".

Dan Gheorghiu a mai spus, de asemenea, ca abia in 2013 se va decide daca vor fi incluse filialele Electrica in acele doua mari companii, an in care, cel mai probabil, marii jucatori privati vor avea deja functionale capacitati noi de productie.

Prin filialele de distributie si cele de furnizare din Transilvania si Muntenia (Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud, Electrica Muntenia Nord), precum si prin filiala Electrica Serv, Electrica deserveste aproximativ 5 milioane clienti.

Actionarul majoritar al Electrica SA este Ministerul Economiei. La nivel de grup, societatea a avut in 2008 o cifra de afaceri de 5,9 miliarde lei si un profit brut de 1,5 miliarde lei. 

 

#companii, #electrica, #energetic, #energie, #regenerabile, #sector, #surse , #stiri Electrica Muntenia Nord