Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Energia si gazele, pentru Bursa

Energia si gazele, pentru Bursa
Transelectrica va fi tranzactionata la BVB in aprilie 2006. Cotate ca sperante in atragerea unor investitori de calibru pe piata de capital, societatile din domeniul energetic se lasa inca asteptate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Desi cel putin una dintre societatile din domeniul energetic urma a fi listata la bursa pana la sfarsitul anului, acest lucru nu s-a realizat. "Tinand seama de specificul activitatii Transelectrica si Transgaz - atat ca proces tehnologic, cat si ca intindere geografica -, procesul de elaborare a documentelor pentru oferta publica a condus la prelungirea duratelor unor faze ale procesului, avand in vedere si necesitatea adoptarii unor acte normative care sa reglementeze unele aspecte legate de situatia juridica a societatilor", arata Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

Lansarea la bursa a societatilor din domeniul utilitatilor este asteptata cu nerabdare de principalii actori ai pietei de capital. "Aceste societati sunt asteptate de investitori datorita capitalizarii ridicate si lichiditatii pe care o asigura investitiei. Sunt benefice pentru piata de capital si atrag investitori redutabili. Din pacate, aceste listari se lasa asteptate de foarte mult timp", a declarat Emil Ogica, vicepresedintele societatii de consultanta de investitii, KTD Invest.

Vanzarea prin bursa a unor pachete de actiuni va asigura societatilor din sectorul energetic o parte din sursele necesare sustinerii proiectelor investitionale de modernizare. In acelasi timp insa, intrarea pe piata de capital inseamna transformarea in societati deschise, cu raportari periodice si situatii financiare transparente.

Prima strigare

Prima societate din sectorul energetic ce va fi listata la BVB este compania de transport al energiei electrice Transelectrica, aflata in stadiul cel mai avansat al actiunii de pregatire a ofertei publice primare initiale.

"Saptamana aceasta va fi finalizat, de catre consultant, prospectul preliminar de ofertare ce include majorarea de capital si, conform estimarilor noastre, in aprilie 2006 Transelectrica va fi cotata la bursa. Vor fi oferite spre vanzare pe piata de capital 7,3 milioane de actiuni, in valoarea nominala de 10 RON, reprezentand 10% din valoarea capitalului social majorat", a declarat Stelian Gal, director general al Transelectrica.

Din punct de vedere legal, compania si-a finalizat reglementarea situatiei bunurilor incluse in capitalul social, prin publicarea in "Monitorul Oficial" a OUG 164/2005. Actul normativ prevede diminuarea valorii bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului in vederea recuperarii de catre Transelectrica a valorii ramase neamortizate. Dupa finalizarea prospectului de oferta, ce va fi supus aprobarii CNVM, se va derula oferta de vanzare initiala si abia dupa aceasta etapa incep procedurile de listare.

In luna iunie a acestui an, operatorul national de transport al energiei electrice a semnat impreuna cu consortiul format din Alpha Finance Romania, Raiffeisen Capital & Investment si BRD Securities SA contractul de prestari servicii de investitii financiare pentru pregatirea procesului de oferta primara initiala de actiuni si listare la bursa. Pe parte de consiliere juridica, Transelectrica a semnat un acord cu casa de avocatura Popovici si Asociatii.

Ideea privatizarii, prin majorarea capitalului social cu surse atrase de pe piata de capital a unor societati din domeniul energetic, a aparut in 2004, o data cu lansarea de catre fostul Guvern a programului "O piata puternica - Dezvoltarea pietei de capital". Programul prevedea listarea la bursa a unor mari companii de stat, printre care Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Electrica Muntenia Nord si Electrica Transilvania Nord. Initial, autoritatile au prevazut, pentru cele cinci societati, vanzarea pe piata de capital a unor pachete de 5% din actiunile rezultate in urma majorarii de capital. Ulterior, in vara acestui an, Guvernul a aprobat majorarea cotei pana la 10% din capitalul social in cazul celor doi operatori de transport - Transelectrica si Transgaz.

20 milioane de euro pentru Transelectrica

"Principalul avantaj al listarii la bursa este atragerea surselor financiare necesare sustinerii programului de dezvoltare al companiei. Desi nu se poate face o estimare exacta a sumelor ce vor fi atrase de pe piata de capital, avand in vedere ca acestea vor fi in functie de pretul la care se vor licita actiunile, putem totusi aprecia ca prin listarea la bursa se vor asigura fonduri de minim 20 milioane de euro", a precizat directorul general al Transelectrica.

Toate fondurile provenite din operatiunea de listare vor fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii de transport operata de societate. "Avem proiecte de investitii ambitioase ce se regasesc in planul de afaceri al companiei pe perioada 2004-2013. Numai in perioada 2006-2013 sunt prevazute investitii de aproximativ 550 milioane de euro, din care 250 milioane de euro reprezinta sumele ce vor fi alocate pentru dezvoltare in 2006 si 2007", a precizat reprezentantul Transelectrica.

In acest an, operatorul national de transport al energiei a inregistrat un record al investitiilor cu un volum total ce depaseste 146 milioane de euro.

Transelectrica gestioneaza, opereaza si modernizeaza reteaua de transport al energiei electrice, formata din 78 de statii electrice de transformare si 8.800 de kilometri de linii electrice aeriene. Compania, cu un capital social de 6.595 miliarde de lei, are ca unic actionar MEC.

Unul dintre proiectele majore catre care vor fi directionate sumele atrase de pe piata de capital este cel al construirii unei noi linii de interconexiune Timisoara (Romania) - Vrsac (Serbia).

"Transelectrica va investi 15 milioane de euro pentru construirea noii linii de interconexiune de 400 kV, ce va contribui la cresterea capacitatii de transport si, implicit, la sustinerea tranzactiilor pe piata de electricitate din sud-estul Europei. Proiectul face parte dintr-un pachet de investitii programate a fi realizate in scopul intaririi retelei din zona de sud-vest a Romaniei, respectiv trecerea la 400 kV a axului Portile de Fier - Resita - Timisoara - Arad, care in prezent funtioneaza la 220 kV", a declarat Stelian Gal.

Urmeaza Transgaz

Reusita operatiunii de listare a actiunilor Transelectrica va avea un impact asupra viitoarelor oferte publice, care privesc actiunile celorlalte societati din domeniul energetic ce vor parcurge un proces similar, aprecia ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres. Lucru adevarat, cu mentiunea ca celelalte societati mai au drum lung de parcurs pana la etapa de listare. Nici una dintre cele patru companii nominalizate pentru cotarea la bursa nu are inca un consultant in procesul de privatizare.

Societatea nationala de transport al gazelor naturale, Transgaz, se afla in etapa de selectie a societatii de servicii de investitii financiare care va intermedia oferta publica primara de actiuni si va acorda consultanta in vederea admiterii la tranzactionare a actiunilor pe piata reglementata administrata de BVB. Desi depunerea ofertelor si documentatiei de participare la licitatie a avut ca termen 31 octombrie iar desemnarea castigatorului urma sa aiba loc pe 2 noiembrie, la ora actuala inca nu a fost nominalizat consultantul. "Analiza ofertelor nu s-a finalizat, dar speram ca saptamana aceasta sa incheiem etapa de alegere a consultantului, in asa fel incat la inceputul lunii ianuarie sa semnam contractul de asistenta", a declarat Laura Goage, director adjunct in cadrul Transgaz. Cei trei ofertanti ramasi in cursa pentru pozitia de consultant pentru listarea companiei Transgaz sunt BCR Securities, BT Securities si consortiul format din ING Securities impreuna cu Raiffeisen. Trebuie spus ca MEC a stabilit - avand in vedere ca e vorba de mai multe companii energetice ce se vor lista la bursa - ca un ofertant nu poate fi selectat in calitate de lider de consortiu decat pentru o singura firma.

Nici in cazul producatorului de gaze naturale, societatea Romgaz, nu s-a anuntat castigatorul licitatiei pentru acordarea serviciilor de consultanta in vederea privatizarii. Amintim ca pe lista scurta de precalificare au fost incluse 13 companii si consortii. In ceea ce priveste cele doua societati de distributie a energiei electrice, la momentul actual, Electrica SA deruleaza negocieri pentru semnarea contractelor de consultanta financiara in privatizare cu consortii selectate in acest sens. "Momentul listarii la Bursa de Valori a pachetelor de actiuni de la cele trei societati, Romgaz, Electrica Muntenia Nord si Electrica Transilvania Nord va fi stabilit prin strategiile individuale de privatizare ce vor fi propuse de consultant si aprobate de Guvernul Romaniei", informeaza MEC.

15% pentru Fondul "Proprietatea"

Companiile Transelectrica si Transgaz sunt incluse cu pachete de 15% din actiuni in structura capitalului social al societatii comerciale Fondul "Proprietatea". Ceea ce inseamna ca un sfert din capitalul social al celor doi operatori de transport va trece in proprietate privata. Catre Fondul "Proprietatea" vor fi, de asemenea, transferate din portofoliul MEC pachete de actiuni reprezentand 15% din capitalul social al Romgaz, 12% din capitalul social al fiecareia dintre distributiile Electrica Muntenia Nord si Electrica Muntenia Sud.

Fondul "Proprietatea", destinat platii despagubirilor acordate fostilor proprietari ale caror imobile nationalizate nu pot fi restituite in natura urmeaza sa fie cotat la bursa in prima jumatate a anului viitor, dupa selectarea consultantului si administratorului. Capitalul social initial al Fondului va fi impartit in actiuni transmise cu titlu gratuit catre posesorii titlurilor de despagubire sau detinatorii ulteriori ai acestora.

Bursa are nevoie de societatile din sectorul utilitatilor

"Din punctul meu de vedere, listarea la bursa a societatilor din domeniul energetic reprezinta o initiativa foarte buna. Cu atat mai mult cu cat, la ora actuala, pe bursa nu avem nici o societate din domeniul utilitatilor listata in timp ce pe alte piete chiar din Europa de Est aceste societati sunt foarte cautate si tranzactionate. Initiativa e foarte buna, punctul ei slab e ca ramane doar la stadiul de idee. Asteptam de foarte mult timp acest lucru, sunt tot felul de proiecte, de programe, dar nimic concret. Transelectrica, de exemplu, trebuia sa fie listata inca din luna iunie a acestui an. Probabil anul viitor vor ajunge si aceste societati sa fie listate la BVB.

Evident, intrarea acestora pe piata de capital va avea o contributie in cresterea capitalizarii, a lichiditatii pe piata, in atragerea unor noi clase de investitori. Evolutia va fi normala, avem nevoie de asemenea emitenti, dar nu ma astept la o revolutie a pietei de capital."
Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest

Anca Sofran

Banii Nostri


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1292 ori