Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Stop ''tunurilor'' sindicale - Actiunile Electrica si Distrigaz vor fi vandute direct salariatilor

Stop ''tunurilor'' sindicale - Actiunile Electrica si Distrigaz vor fi vandute direct salariatilor
Metoda aplicata de ministrul Seres la Petrom se va extinde, salariatii de la celelalte companii din domeniul energiei urmand sa cumpere actiuni in nume propriu si nu prin intermediul asociatiilor. Se incearca astfel limitarea puterii de decizie si, de ce nu, a celei economice, pentru liderii sindicali. Ramane de vazut daca nu cumva aceste persoane foarte influente (vezi modelul Liviu Luca) nu vor gasi modalitati prin care sa-si convinga "supusii " sa-si lase tot pe ei cu administrarea, iar salariatul sa ramana doar cu simplul act de proprietate.Actiunile din capitalul social al unitatilor Distrigaz si filialelor Electrica, la care au dreptul salariatii acestor societati (10%), vor fi vandute direct beneficiarilor, prin excluderea din tranzactie a asociatiei salariatilor.
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a elaborat un proiect de ordonanta care modifica legislatia in vigoare si elimina prevederea in baza careia salariatii, membrii consiliului de administratie si pensionarii cu ultimul loc de munca la Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica Dobrogea, Electrica Banat, Electrica Oltenia, Electrica Moldova, Electrica Muntenia Sud, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord, inclusiv la Electrica, au dreptul sa cumpere actiuni pana la limita de 10% din capitalul social al fiecarei filiale exclusiv prin intermediul asociatiei salariatilor, dupa finalizarea procesului de privatizare.

In proiectul MEC se arata ca salariatii pot achizitiona actiuni in mod direct, fara sa se mai constituie intr-o asociatie. Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica Dobrogea, Electrica Banat, Electrica Oltenia, Electrica Moldova au fost deja vandute investitorilor straini, restul companiilor fiind in curs de privatizare.

Decizia finala, la incheierea privatizarii

Actiunile vor putea fi cumparate de orice persoana care are sau a avut calitatea de salariat al celor doua unitati Distrigaz si al filialelor Electrica - inclusiv al companiei Electrica - in orice moment intre data infiintarii societatii si data transferului dreptului de proprietate conform contractului de privatizare incheiat cu investitorul strategic.

MEC va selecta un agent de privatizare pentru vanzarea pachetului de actiuni catre salariati, care va avea obligatia sa verifice calitatea solicitantilor si actele necesare, urmand sa stabileasca si modalitatea de plata si de transfer al dreptului de proprietate asupra actiunilor catre persoanele indreptatite.

Agentul de privatizare va putea fi constituit printr-o asociere de persoane juridice romane si/sau straine, specializate in activitati financiare (precum societatile de servicii de investitii financiare autorizate de catre CNVM), in activitati bancare (precum bancile comerciale, bancile de investitii sau alte institutii de credit care sa dispuna de o retea cu acoperire la nivel national) si care sa faca dovada experientei in privatizarea societatilor comerciale si/sau in distributia catre public a unor instrumente financiare de tipul actiunilor, obligatiunilor emise de sociatati sau de MFP ori a altor valori imobiliare.

Liste verificate de MEC

MEC va solicita reprezentantilor sai in AGA Electrica si in consiliul de administratie sa solicite date si informatii referitoare la beneficiarii actiunilor, date care vor fi comunicate agentuluide privatizare. Pentru identificarea persoanelor indreptatite sa achizitioneze actiuni, Ministerul Administratiei si Internelor va furniza MEC, la cerere, datele cu caracter personal necesare ale acestora.

Agentul de privatizare va anunta documentele necesare achizitionarii actiunilor, prin mass-media, in termen de 15 zile de la data la care va incheia contractul cu MEC sau intr-un alt termen stabilit de catre agent. Salariatii companiilor vor avea la dispozitie 90 de zile lucratoare de la momentul anuntului sau un alt termen pentru a depune documentele. Pretul actiunilor va fi achitat in 15 zile lucratoare de la data semnarii contractului de vanzare - cumparare a titlurilor.

Contractul va fi se desfiintat fara nici o somatie sau alteformalitati prealabile in cazul in care pretul de vanzare nu este achitat integral in termenul de 15 zile.


Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 834 ori