Anul viitor, Romaero va fi scoasa la privatizare

Joi, 15 Decembrie 2005, ora 17:33
817 citiri

Directorul general Romaero, Dan Vulcan, a declarat astazi ca societatea Romaero, aflata in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului, va fi scoasa la privatizare la inceputul anului viitor. Vulcan a mai anuntat ca 15 - 20 de societati au depus deja scrisori de intentie pentru privatizare. In prezent, societatea se afla in administrare speciala si supraveghere financiara in vederea pregatirii etapelor necesare pentru privatizare.Romaero are ca obiect de activitate constructia de aeronave si aerostructuri, reparatie si intretinere aeronave de transport, civile si militare. Romaero are datorii de circa cinci milioane RON catre Distrigaz, Electrica Muntenia Sud, SIF Muntenia si alte societati, dar deruleaza in prezent un program de plata a acestor datorii, in mod esalonat in urmatorii trei ani.

Portofoliul de comenzi estimat pe urmatorii cinci ani pentru Romaero este de peste 72 milioane dolari, din care peste 70 la suta vor fi destinate pietei externe. Cifra de afaceri estimata pentru anul in curs depaseste 13 milioane dolari, iar pentru anul 2006 se preconizeaza o crestere a acesteia cu peste 50 la suta.

Cifra de afaceri inregistrata la sfarsitul lunii octombrie de Romaero este de 33,15 milioane RON, in crestere cu peste 13 la suta fata de luna septembrie, dupa 11 luni reusind sa atinga nivelul veniturilor intregului an 2004, aproximativ 12 milioane dolari. In perioada ianuarie - iunie 2005, productia realizata a fost de 4,9 milioane dolari.

Reprezentantii companiei isi pun sperantele in contractul de mentenanta si reparatii semnat in 2004 cu gigantul american Lockheed Martin, existand posibilitatea ca societatea romaneasca sa si fabrice componente pentru LM.

Referitor la activele pe care Romaero ar urma sa le privatizeze, acestea vor fi vandute conform legii, sustin reprezentantii societatii. Este vorba de o statie de recirculare a apei, pentru care Romaero doreste sa ia bani pentru a contribui la plata datoriilor. De asemenea, se desfasoara o expertiza pentru a se stabili valoarea unor terenuri ale Romaero, de circa 9.000 de metri patrati, care ar urma sa faca obiectul unui schimb cu Aeroportul International Bucuresti - Baneasa. Cele doua terenuri vor fi cedate de Romaero pentru Aeroportul Baneasa, iar Romaero va primi un teren apartinand Aeroportului, situat in apropierea sediului sau. Este posibil ca aceste terenuri ale Romaero sa fie folosite pentru constructie cartierului Henri Coanda, aflat in apropiere.

Bloombiz.ro