Enel renunta la achizitiile pe piata energiei

Marti, 12 Iunie 2007, ora 03:00
1246 citiri

Compania italiana Enel nu va face noi achizitii urmand sa se concentreze pe eficientizarea patrimoniului existent, a declarat luni, cu ocazia semnarii contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, presedintele Enel Romania, Matteo Codazzi.

'Cu aceasta achizitie am ajuns la dimensiunea optima pentru noi pe piata romaneasca si nu vom face noi achizitii momentan', a spus Codazzi.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a spus ca autoritatile vor urmari in continuare evolutia companiei Electrica Muntenia Sud.

'Suntem foarte fermi in a urmari evolutia acestei companii pentru ca au existat aspecte dezagreabile in ultimii ani, si poate ca managementul a slabit putin in asteptarea privatizarii', a explicat Vosganian.

Vosganian a spus ca era necesara privatizarea Electrica Muntenia Sud, din moment ce reteaua electrica din Capitala va avea nevoie masiva de investitii, in 2006 fiind inregistrate peste 20.000 de intreruperi in alimentare.

Reprezentantii companiei italiene au spus ca nu vor deveni deocamdata proprietari ai Electrica Muntenia Sud, ci doar dupa ce se va incheia privatizarea, in urmatoarele luni.

Tranzactia este in valoare totala de 820 de milioane euro. Potrivit contractului, Enel va cumpara direct de la Electrica, contra sumei de aproximativ 395 milioane euro, 50 la suta din actiuni, urmand sa dobandeasca 67,5 la suta din companie dupa ce va subscrie noi titluri, printr-o majorare de capital in suma de 425 milioane de euro. Suma de 425 milioane euro va fi folosita pentru a finanta planul de investitii al companiei.

Din cele 395 milioane euro, circa 10 la suta vor fi plasati intr-un cont escrow, la cinci zile de la data semnarii, restul sumei urmand sa fie platita la incheierea privatizarii, cand se va face si majorarea de capital.

Pretul de achizitie va fi ajustat in termen de 120 de zile de la incheierea tranzactiei, pe baza evolutiei activelor nete ale Electrica Muntenia Sud.

Pe o perioada de cinci ani de la incheierea tranzactiei, Electrica isi va mentine dreptul de veto pentru anumite subiecte esentiale in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor si a Comitetului Director al EMS.

Enel are dreptul sa vanda pana la cinci la suta din actiunile sale catre IFC si/sau Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Electrica are optiunea de a vinde companiei Enel toate actiunile ramase ale EMS, la un pret prestabilit care sa fie cel putin egal cu pretul ajustat pentru actiunile existente.

In plus, Enel se angajeaza sa respecte si sa aplice toate prevederile contractului colectiv de munca existent, iar timp de trei ani de la incheierea tranzactiei Enel va mentine numarul de angajati ai EMS la un nivel adecvat.

Dupa semnarea contractului, Electrica si Enel vor conlucra pentru indeplinirea mai multor conditii (printre acestea, avizul de la organismele UE pentru antitrust, alocarea cotei identificate a imprumuturilor si/sau creditelor, precum si acordurile de garantare de la Electrica la EMS, avizul ANRE), necesare pentru transferul efectiv al controlului Electrica Muntenia Sud de la Electrica la Enel. ('Incheierea tranzactiei')

Intre semnare si incheierea tranzactiei (asa-numita perioada de management interimar), Electrica va controla si conduce in continuare Electrica Muntenia Sud, in timp ce companiei Enel i se va acorda accesul la activitatile EMS si dreptul de veto asupra unor decizii cheie.

Enel este cea mai mare companie italiana din sectorul energiei electrice si cea de-a treia companie de utilitati din Europa in functie de capitalizarea bursiera. Fiind listata la bursele din Milano si New York inca din anul 1999, Enel este compania europeana cu cel mai mare numar de actionari - aproximativ 2,3 milioane. Compania are o capitalizare de piata de aproximativ 50 miliarde euro la preturi curente.

In Romania, Enel a achizitionat, in iunie 2004, 51 la suta din companiile de distributie de electricitate Electrica Banat si Electrica Dobrogea, care detin o retea electrica de 75.000 km, deservesc 1,4 milioane de consumatori si au in total 3.600 de angajati. Prin achizitia Electrica Muntenia Sud, compania isi va dubla prezenta in sectorul distributiei de energie electrica in Romania, deservind 2,5 milioane consumatori.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...