Guvernul vinde actiuni de 190 de milioane de euro salariatilor Electrica

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 16:50
1556 citiri
Guvernul vinde actiuni de 190 de milioane de euro salariatilor Electrica

Salariatii Electrica vor putea cumpara actiuni la filialele privatizate la un pret cuprins intre 3,17 euro si 45,26 euro pe actiune, in functie de filiala, mai mare decat pretul cu care statul si-a cedat actiunile in 2005 catre E.ON, Enel si CEZ, incasarile totale estimate depasind 190 milioane euro.

Estimarea de incasari este calculata pe scenariul in care Guvernul va decide sa vanda un numar de actiuni reprezentand exact 10% din capitalul social al fiecarei filiale.

In 2005, Electrica SA a privatizat patru filiale catre grupurile energetice E.ON (Germania), Enel (Italia) si CEZ (Cehia), iar in contractele de privatizare a fiecarei filiale, unele reorganizate ulterior in diferite entitati, a fost asumata vanzarea catre salariatii Electrica a unui pachet de "pana la 10% din actiuni", fara sa fie mentionat daca titlurile vor fi cedate de catre cumparator sau stat.

Pana in prezent, insa, niciun salariat nu a putut cumpara actiuni, intrucat termenele pana la care puteau realiza acest lucru au fost prelungite de la un an la altul, prin hotarari de guvern.

In cazul fostei Electrica Oltenia, preluata de CEZ, termenul prevazut de lege privind achizitia titlurilor a expirat in 2008 si nu a mai fost prelungit.

Un document obtinut de MEDIAFAX releva insa ca statul a decis sa pregateasca vanzarea actiunilor catre salariati si a calculat deja pretul pe actiune, ceea ce presupune ca operatiunea de vanzare va incepe chiar in acest an.

In document se arata ca statul poate vinde actiuni reprezentand maximum 10% din capitalul social al fiecarei filiale privatizate, iar numarul minim de actiuni care vor face obiectul vanzarii pentru fiecare entitate va fi aprobat de Guvern.

Titlurile vor fi vandute din pachetele inca detinute de Electrica la aceste filiale, astfel ca titlurile vor fi cedate de catre stat, nu de cumparator.

Pretul de vanzare stabilit de Guvern pentru angajati este mai mare raportat la cel cu care statul si-a cedat actiunile in 2005 catre companiile straine, dar in conditiile in care contractele de privatizare au inclus si angajamente de investitii.

La Enel Distributie Muntenia vor fi vandute pana la 2.713.653 actiuni ordinare nominative (reprezentand 10% din capital) detinute de Electrica SA, pretul stabilit pentru aceste titluri fiind de 45,26 euro/actiune (in conditiile in care, in 2005, statul si-a vandut din participatie la un pret de 41,28 euro/actiune).

Acelasi pret, de 45,26 euro/actiune, va fi propus angajatilor Electrica SA si pentru actiuni la Enel Energie Muntenia, unde pot fi vandute maximum 370.044 actiuni, respectiv 10% din capitalul social.

Pentru E.ON Energie Romania, unde pot fi vandute pana la 1.033.962 actiuni, Guvernul a stabilit un pret de 4,25 euro/actiune (3,43 euro la privatizare), iar pentru Enel Distributie Banat, cu pana la 3.821.586 actiuni, a fost fixat un pret de 3,57 euro/actiune (2,92 euro in 2005).

Vor mai fi vandute pana la 2.802.856 actiuni detinute de Electrica la Enel Distributie Dobrogea cu 4,50 euro/actiune (2,50 euro in urma cu opt ani) si pana la 1.400.000 actiuni la Enel Energie cu 3,96 euro/actiune.

Cel mai mic pret pe actiune, de 3,17 euro (fata de 3,08 euro in 2005), a fost stabilit pentru titlurile detinute de Electrica SA la E.ON Moldova Distributie, unde pot fi vandute cel mult 4.997.361 actiuni.

"Pretul pe actiune va fi cel mentionat atat la vanzarea actiunilor de vanzare de la Electrica SA catre asociatiile salariatilor, pe de o parte, cat si la transmiterea actiunilor de vanzare de la asociatiile salariatilor catre persoanele indreptatite, pe de alta parte", se arata in document.

In conditiile in care Guvernul va decide sa vanda numarul maxim de actiuni posibil, reprezentand cate 10% din capitalul social al fiecarei filiale privatizate, incasarile totale s-ar ridica la 191,6 milioane euro.

Toate cheltuielile aferente pregatirii, realizarii si finalizarii procesului de vanzare de actiuni catre persoanele indreptatite, prin intermediul asociatiilor salariatilor, inclusiv achizitia serviciilor de consultanta, vor fi suportate de Electrica.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#salariati actiuni Electrica, #guvern vanzare titluri Electrica , #stiri Electrica Muntenia Sud