Senatorii au solicitat Ministerului Economiei si AVAS contractul de privatizare al Electrica

Joi, 25 Februarie 2010, ora 17:48
1552 citiri
Senatorii au solicitat Ministerului Economiei si AVAS contractul de privatizare al Electrica

Vicepresedintele comisiei de privatizare a Senatului, social-democratul Gavril Mirza, a declarat joi, pentru NewsIn, ca au fost solicitate, in urma constituirii unei comisii de ancheta, de la Ministerul Economiei si AVAS, documentele privind privatizarea companiei Electrica de catre Enel, relateaza NewsIn.

"Asteptam sa se intre in posesia documentelor de la Ministerul Economiei si AVAS si vor fi chemati la comisia de ancheta reprezentatii Enel si E.ON", a declarat, pentru NewsIn, Gavril Mirza, care a precizat ca, in momentul in care vor sosi aceste documente, pot incepe oficial lucrarile comisiei de ancheta.

Pe de alta parte, senatorul PDL Iulian Urban, unul dintre initiatorii solicitarii de infiintare a comisiei de ancheta, a declarat pentru NewsIn ca principala solicitare din partea Ministerului Economiei este contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud incheiat cu Enel.

"Am solicitat documentele de la Ministerul Economiei cand am descoperit faptul ca angajamentele Enel nu au fost respectate",a declarat Urban, pentru NewsIn, explicand ca problemele care au fost sesizate sunt legate, printre altele, de bransarile ilegale la reteaua de energie electrica.

"Ni s-a spus ca noi suntem o natie de hoti, asa ca am zis <<hai sa vedem daca lucrurile stau chiar asa>>", a mai spus Urban.

Urban a declarat ca in contractul de privatizare incheiat de Enel exista o clauza potrivit careia aceasta companie ar primi garantii de la Banca Mondiala ca vor avea profit trei ani la rand, iar facturile de energie sunt incasate de o firma terta, SC SINDSERV SA, formata din fosti lideri sindicali de la Electrica, care, potrivit contractului, nu ar avea dreptul sa opereze aceste incasari.

Interventia acestei terte firme este si motivul pentru care pretul energiei creste artificial", mai spune senatorul Urban.

"Cand am semnalat aceste nereguli, ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - n.red.) nu a avut nicio reactie. (...)

Daca ele se dovedesc a fi adevarate, dorim sa se rezilieze contractele de privatizare ale Electrica", a mai spus Urban, pentru NewsIn.

Senatul a aprobat marti constituirea unei comisii de ancheta in ceea ce priveste contractele de privatizare a unor servicii publice, precum Electrica si Gaz Metan, de catre E.ON Gaz si Enel.

"S-a hotarat aprobarea unei comisii de ancheta in cadrul comisiei de privatizare si administrare a activelor statului privind activitatea unor societati care au privatizat, prin cumparare, o serie de servicii publice, gen Electrica, Gaz Metan si asa mai departe.

Este vorba despre Enel, E.ON Gaz si E.ON Moldova", a anuntat chestorului Senatului, Ioan Chelaru.

Comisia va prezenta un raport in termen de 30 zile, a mai spus Chelaru. 

#senatori, # minister, # economie, # avas, # electrica , #stiri Electrica Muntenia Sud