Piebalgs: Romania ar trebui sa renunte la ideea companiei energetice nationale

Miercuri, 10 Octombrie 2007, ora 09:45
1185 citiri
Piebalgs: Romania ar trebui sa renunte la ideea companiei energetice nationale

Potrivit comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs, compania energetica nationala, integrata vertical, dorita de Guvern , nu ar fi decat o entitate artificiala pe o piata concurentiala, iar Romania ar trebui sa renunte la acest plan.

"Am fost surprins sa aflu de acest plan al Guvernului roman, pentru ca Romania a fost in favoarea unbundlingului (separarilor activitatilor in domeniul energetic - n.r.) ", a spus Piebalgs.

Oficialul european a precizat ca nu se poate construi o "companie-campion national" intr-o piata europeana competitiva.

"O astfel de entitate ar fi creata artificial. Companiile trebuie sa aiba o dezvoltare logica, conferita de catre realitatile din piata", a adaugat comisarul european pentru energie.

"E mai bine sa nu creati o astfel de companie artificiala", a conchis acesta.

Strategia energetica prevede infiintarea unei companii energetice nationale, care sa cuprinda producatori de energie si societatile de distributie ramase in proprietatea statului (Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud).

Noua companie ar putea fi listata la bursa la circa un an dupa infiintare si va avea actionariat majoritar privat dupa alti doi-trei ani de listari succesive, cand pe bursa va ajunge un pachet de maximum 55% de actiuni. Noua entitate ar putea avea o capitalizare de cateva miliarde de euro si o capacitate investitionala uriasa, care ii va permite sa participe la proiecte internationale.

Atat ministrul economiei, Varujan Vosganian, cat si premierul Tariceanu, au subliniat ca formarea noii societati se va realiza in acord cu legislatia care prevede separarea activitatilor de productie, transport si distributie a energiei, dar care permite insa detinerea tuturor activelor in aceeasi societate.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.