Societatile de furnizare de energie electrica, reorganizate sub Electrica

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 23:27
2252 citiri
Societatile de furnizare de energie electrica, reorganizate sub Electrica

Societatile de furnizare de energie electrica Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord, care nu au fost inca privatizate, vor fi reorganizate de Guvern intr-o singura unitate de profil, care va functiona ca filiala a companiei Electrica, potrivit Mediafax.

Documentul prezinta intentiile statului pentru perioada imediat urmatoare in ceea ce priveste companiile din portofoliul Ministerului Economiei.

In material se aminteste ca, in prezent, exista sase societati de distributie sau de furnizare a energiei electrice neprivatizate, avand ca actionar majoritar compania Electrica, respectiv Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Muntenia Nord, Electrica Furnizare Transilvania Nord, Electrica Furnizare Transilvania Sud si Electrica Furnizare Muntenia Nord.

"Se va avea in vedere reorganizarea societatilor de furnizare energie electrica Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord, prin infiintarea unei singure societati comerciale de furnizare energie electrica, ca filiala a Electrica".

Ministerul Economiei va urmari indeaproape modul de aplicare a prevederilor contractuale avand ca obiect valorificarea pachetelor minoritare de actiuni detinute de Electrica, ramase ca urmare a procesului de privatizare a unor filiale de distributie si furnizare a energiei electrice si a unor divizari ulterioare, actiuni detinute la societati care se ocupa de distributia/furnizarea de energie electrica, respectiv atat prin exercitarea dreptului de optiune, precum si vanzarea de pachete minoritare de actiuni catre salariati.

Totodata, se va avea in vedere pentru aceste societati si eventuala valorificare de pachete minoritare pe piata reglementata de capital.

Tinand cont de prevederile contractelor la filialele privatizate, Ministerul Economiei va initia, prin intermediul Electrica, operatiuni de vanzare catre salariati a actiunilor rezultate in urma finalizarii procesului de separare a activitatii de distributie de cea de furnizare, in limita a 10% din capitalul social.

Totodata, acolo unde contractele de privatizare o impun, Electrica va derula vanzarea de actiuni catre cumparatori in cadrul optiunii de vanzare/cumparare (Put/Call Option).

Pentru Electrica Serv, cu opt sucursale teritoriale, va fi finalizata procedura de divizare partiala, dar este avuta in vedere si posibilitatea privatizarii unora dintre filialele acesteia. 

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
#energie electrica, #privatizare, #Electrica, #Ministerul Economiei , #stiri Electrica Transilvania Nord