BRM a tranzactionat in aprilie 5% din plafonul de certificate CO2 alocat Romaniei

Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 15:39
1657 citiri
BRM a tranzactionat in aprilie 5% din plafonul de certificate CO2 alocat Romaniei

Bursa Romana de Marfuri (BRM) a tranzactionat in aprilie peste 5% din plafonul anual de certificate de emisii de gaze cu efect de sera alocat Romaniei, pe platforma electronica a BRM in Ringul certificatelor CO2, piata la disponibil, a anuntat vineri institutia, potrivit NewsIn.

Astfel, societatile Electrocentrale Bucuresti si Electrocentrale Deva au vandut fiecare cate 1 milion de certificate de emisii la pretul de 14,42 euro/certificat, respectiv 15,03 euro/certificat.

In urma tranzactiilor, cele doua societati au incasat in total 29,45 milioane euro.

De asemenea, Termica Suceava a schimbat, in 23 aprilie, 400.000 de certificate de emisii contra unui numar 200.000 unitati CER (reduceri de emisii certificate) plus 3,082 milioane euro in numerar.

Ringul certificatelor CO2 a fost lansat la BRM in ianuarie si se adreseaza tuturor detinatorilor de certificate, entitati de stat sau private.

Detinatorii de certificate pot valorifica aceste titluri prin lansarea ordinelor de schimb sau vanzare de certificate in ringul de tranzactionare.

Pana in prezent, in ringul BRM au fost tranzactionate 3,8 milioane certificate de emisii de gaze cu efect de sera, ceea ce reprezinta peste 5% din plafonul anual alocat Romaniei in perioada 2008 - 2012, de 75,9 milioane tone/an.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita.

#brm, #certificate, #co2, #tranzactii pret , #stiri Electrocentrale Bucuresti