Cele 2 companii energetice vor beneficia si de fonduri atrase prin emisiunea de eurobonduri

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 14:20
1662 citiri

Cele doua mari companii care vor rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic vor beneficia si de o parte din fondurile atrase de Ministerul Finantelor prin emisunea de eurobonduri, a declarat marti secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Tudor Serban, citat de NewsIn.

"Necesarul de investitii se ridica la cateva miliarde de lei, pentru fiecare companie. O parte din bani vor fi folositi si pentru investitii de mediu", a spus Tudor Serban. Acesta a adaugat faptul ca sectorul energetic prezinta credibilitate in fata bancilor.

Ministerul Finantelor Publice precizeaza ca emisiunea de euroobligatiuni are o valoare indicativa cuprinsa intre 500 milioane euro si 1,5 miliarde euro, cu o maturitate cuprinsa intre 5 si 7 ani, iar valoarea finala a acesteia va fi stabilita in functie de conditiile existente in piata si de necesitatile de finantare ale bugetului de stat.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a selectat HSBC, Deutsche Bank si EFG Eurobank pentru a asigura plasarea si distributia catre investitori a emisiunii de euroobligatiuni pe care statul roman vrea sa o lanseze la finalul acestui an sau in anul viitor.

Secretarul de stat in MFP, Bogdan Dragoi, a explicat ca, la jumatatea lunii septembrie, autoritatile impreuna cu bancile selectate vor putea demara road-show-uri, intalniri de promovare pe plan international a emisiunii de euroobligatiuni.

Presedintele ISPE, Dan Gheorghiu, a declarat marti ca furnizorul si distribuitorul de energie electrica Electrica a fost scos din componenta celor doua mari companii care vor rezulta in urma reorganizarii sectorul energetic, cel putin pana in 2013, pentru a "da o sansa marilor jucatori privati.

De asemenea, producatorul de gaze de stat, Romgaz, initial intrat cu termocentrala de la Iernut intr-una din cele doua companii, nu mai figureaza acum in noua structura propusa de autoritati. Astfel, in noua varianta propusa, in componenta primei societati vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu.

Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH).

Potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu, cele doua companii rezultate din reorganizarea sectorului energetic vor deveni functionale pana in iunie 2010. Cele doua societati vor fi listate la bursa, cu un procent ce va fi stabilit ulterior. ME va fi actionarul majoritar al acestor doua companii. 

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#actionar, #companii, #eurobonduri, #fonduri, #gaze, #producator , #stiri Electrocentrale Bucuresti