Consiliul Concurentei: Este preferabil sa avizam pozitiv doua companii energetice, si nu una singura

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 13:38
1406 citiri
Consiliul Concurentei: Este preferabil sa avizam pozitiv doua companii energetice, si nu una singura

Presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu, a declarat marti ca autoritatea de concurenta ar aviza pozitiv mai degraba doua companii rezultate in urma restructurarii sectorului energetic din Romania, decat una singura, intrucat ar exista sanse mai mici sa creeze o pozitie dominanta, relateaza NewsIn.

"Nu avem voie sa avizam concentrari care creaza o pozitie dominanta in piata. Si daca sunt doua, sunt cu atat mai putine sanse sa se intample acest lucru, decat daca s-ar infiinta o singura companie", a precizat Bogdan Chiritoiu. Acesta a mentionat faptul ca nu se va opune Hotararii de Guvern privind infiintarea acestor companii, dar ca inainte de a fi puse efectiv in practica aceste doua mari companii, Consiliul Concurentei va trebui sa le analizeze conform legii.

Totodata, autoritatea de concurenta a anuntat luni ca reorganizarea sectorului energetic a intrat in atentia CC, intrucat restructurarea agentilor economici cu capital de stat din domeniul energiei contine premisele realizarii unor operatiuni de concentrare economica. Consiliul Concurentei spune ca infiintarea unor "campioni nationali" in domeniul energiei poate conduce la consolidarea sau dobandirea unor pozitii dominante pe anumite piete corelat cu oportunitatea de a creste preturile si cu facilitarea accesului la informatii sensibile despre concurenti.

Potrivit ultimului scenariu, in urma reorganizarii sectorului energetic din Romania, in componenta primei societati vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu.

Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani. 

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#cc, #companii, #romania, #societati , #stiri Electrocentrale Bucuresti