Romania are aproape 3.000 miliarde metri cubi gaze

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 13:38
1368 citiri
Romania are aproape 3.000 miliarde metri cubi gaze

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat planul de actiuni pentru situatii de urgenta pentru anul gazier 2010 - 2011, potrivit caruia, la sfarsitul programului de inmagazinare, la 30 septembrie 2010, era in depozite o cantitate de 2,941 miliarde metri cubi gaze, conform NewsIn.

De asemenea, "cantitatea de gaze naturale pentru situatii de urgenta este de 180 milioane metri cubi si se gaseste la dispozitia operatorului sistemului de transport, potrivit prevederilor Legii nr. 346/2007 privind masuri pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale si va fi mentinuta in rezerva pentru perioada decembrie 2010 - februarie 2011", potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat luni pe site-ul MECMA.

Potrivit planului de actiuni, in vederea suplimentarii resurselor de gaze in situatii de urgenta, s-a stabilit limitarea si/sau sistarea furnizarii gazelor naturale la agentii economici care au contracte cu clauze de intreruptibilitate.

Astfel, se va disponibiliza intreaga cantitate declarata intreruptibila, 527.000 mc gaze/h in total, de la Azomures, Interagro, Electrocentrale Bucuresti.

Totodata, consumul de gaze al Doljchim Craiova va fi limitat pana la 5.000 mc/h.

In plus, unele societati vor trece de la consum pe combustibil gazos pe combustibil lichid/solid.

Este vorba despre Termoelectrica, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Deva, Dalkia Termo Ploiesti, Complexurile Energetice Craiova si Rovinari, Termo Calor Confort Pitesti, Colterm Timisoara, CET Iasi, CET Govora, Modern Calor Botosani, Energoterm Resita, Termica Suceava, CET Bacau, Termica Targoviste si Enet Focsani.

Autoritatile romane au in vedere, in perioada 2010 - 2012, interconectarea sistemului de transport gaze naturale din Romania si Bulgaria, pe directia Giurgiu - Russe, dimensionat pentru un debit de 1,5 miliarde m.c./an, dar si interconectarea sistemelor de transport gaze naturale din Romania si Republica Moldova pe directia Iasi - Ungheni, cu o capacitate de transport tot de 1,5 miliarde m.c./an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gaze, #resurse, #romania , #stiri Electrocentrale Bucuresti