Bisericile fortificate, vizitate mai mult de straini, decat de romani

Marti, 06 Iulie 2010, ora 17:55
2976 citiri
Bisericile fortificate, vizitate mai mult de straini, decat de romani

Romania este una dintre putinele tari din Europa unde se gasesc biserici fortificate. Dr. Adrian Andrei Rusu, specialist in cercetarea monumentelor istorice medievale, a vorbit, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, despre importanta turistica a bisericilor fortificate si despre ce ar trebui sa faca statul pentru a proteja aceste vestigii istorice.

Biertanul, cea mai vizitata biserica fortificata

Cele mai vizitate biserici fortificate sunt Biertan, Viscri si Prejmer, aflate si pe lista monumentelor UNESCO.

Ansamblul bisericii fortificate din Biertan a fost construit intre 1486 si 1524, in stil gotic. Piesa de rezistenta a constructiei este altarul poliptic, cel mai mare din Transilvania.

La Biertan, poti ajunge urmand drumul din Sighisoara spre Medias. Dupa 18 km, drumul trece prin satul Saros, iar dupa alti 8 km parcursi pe un drum secundar, ajungi in Biertan.

Biserica fortificata Viscri se afla in judetul Brasov, pe drumul ce leaga Rupea de Sighisoara si Medias. In comuna Viscri se poate admira una dintre putine biserici-sala romanice ale secolului al XIII.

In Tara Barsei, la 12 km distanta de Brasov, se gaseste biserica fortificata Prejmer, cea mai mare fortificatie de acest tip din sud-estul Europei.

Eticheta UNESCO, o marca de turism

Toate aceste ansambluri fortificate au eticheta UNESCO, o marca de turism, care atrage turistii, mai putin pe cei romani, sustine Dr. Adrian Andrei Rusu.

Acesta adauga ca romanii nu stiu sa profite de potentialul turistic al Romaniei si nici nu pun pret pe clasificarea UNESCO.

"O eticheta UNESCO este o marca de turism. Numai romanii nu pun niciun pret pe o asemenea calificare", spune Rusu, care adauga ca felul in care se comporta romanii conduce catre anticamera procesului de radiere din listele patrimoniului universal a bisericilor fortificate.

Spre deosebire de localnici, turistii straini adopta un alt comportament. 'Sunt curiosi si respectuosi pentru ca in tarile din care provin, nu exista astfel de constructii'.

Specialistul in monumente medievale atrage atentia ca protejarea bisericilor, chiar si prin lege, nu va fi eficienta, daca administratorii cladirilor vor fi neglijenti sau inculti.

Legea de protectie nu poate combate neglijenta

"Legea de protectie nu va face nimic daca neglijenta va umple interioarele cu panze de paianjen, iar incultura va tintui stergare turcesti ori cromolitografii de sorginte renascentista, pe picturi naive din secolul al XVIII-lea", sustine Rusu.

Acesta considera ca este de preferat sa nu trimiti turistii la o biserica cu un aspect trist, unde ghizii sunt prost informati.

Romanii nu stiu sa profite de potentialul turistic al bisericilor fortificate

Romanii nu profita de potentialul turistic al bisericilor fortificate, la aceasta situatie contribuind, in egala masura, oamenii de afaceri, arhitectii si istoricii.

"Romanii nu profita in general de potentialul pe care il ofera natura in care traiesc si monumentele istorice din jurul lor. Sunt de vina, impreuna, oamenii de afaceri care nu dau exemple de exploatare de succes, impreuna cu arhitectii care se limiteaza doar la afacerea cu tinte contractuale imediate, istoricii care sunt rupti de realitati, nu cunosc monumentele si nu reusesc sa le scoata din discursul de segregare ("al lor", "al nostru", "unguresc", "sasesc" etc.), administratorii comunitatilor care nu stiu decat sa puna caldaramuri ori tevi de canalizare".

Initiativa ministrului Elena Udrea, insuficienta

Ministrul Elena Udrea a anuntat ca va investi peste 3,1 milioane de euro pentru Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania.

Specialistul in cercetarea monumentelor istorice medievale sustine ca intentia ministrului nu va avea foarte mult succes.

"Atat timp cat monumentele - biserici de lemn, nu sunt respectate de catre cei care traiesc in jurul lor ori le detin de drept, orice minister va arunca banii pe fereastra'.

Ce ar trebui sa faca statul

Dr Adrian Andrei Rusu ofera o serie de solutii pe care statul este dator sa le faca. In primul rand, statul ar trebui sa ii sanctioneze sistematic pe proprietarii care detin biserici, pentru neglijenta, distrugere din neglijenta si dezinteres in detinere.

"Legea ar trebui sa oblige pe cel care nu poate sa gestioneze un monument istoric sa-l transfere altuia care ar face dovada ca ar fi in stare si este competent financiar."

De asemenea, autoritatile ar trebui sa organizeze un corp de manageri de monumente istorice, proveniti din universitati, dar care sa detina cunostinte si abilitati conforme celor din comunitatea europeana, mai spune specialistul.

In opinia lui Rusu, statul ar trebui sa ofere asistenta gratuita pentru proiectarea de arhitectura destinata gestiunii generale si interventiilor de urgenta si sa organizeze in mod curent curent concursuri de finantare, pe proiecte speciale (ex.: restaurarea unei curtine, unei porti ori a unei fresce interioare).

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#adrian, #andrei, #biserici, #fortificate, #rusu, #turisti , #stiri Elena Udrea