De ce Romania nu foloseste integral si corect fondurile europene?

Marti, 30 August 2011, ora 07:39
1457 citiri
De ce Romania nu foloseste integral si corect fondurile europene?

In luna iunie, Comisia Europeana a intrerupt platile pentru Axa 2 a POR - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport. S-au constatat deficiente grave in implementarea proiectelor si Comisia a solicitat Guvernului de la Bucuresti sa verifice toate cele 124 de contracte de lucrari incheiate cu beneficiarii Axei 2.

La inceputul lunii august, Ministerul Dezvoltarii, condus de Elena Udrea, anunta public ca singurul vinovat este mecanismul national de verificare si ca nu exista vreun angajat al Autoritatii de Management al POR care sa fie vinovat pentru suspendarea temporara a platilor.

Transparenta anchetei desfasurate de minister a atins cota zero, rapoartele de verificare a contractelor din POR-Axa 2 fiind clasificate ca documente secrete.

Traian Basescu a intervenit in apararea Elenei Udrea, declarand ca doar functionarii publici sunt vinovati de situatie. Liderii Opozitiei au reactionat imediat, acuzand de incompetenta Guvernul Boc, in incercarea de a exploata electoral scandalul.

Totusi, dincolo de aceste declaratii politice, ramane realitatea faptului ca Romania nu mai are acces la 800 de milioane de euro.

Cauzele acestui dezastru nu sunt nici noi, nici deosebit de complexe si nici prea greu de identificat, cum incearca sa ne convinga politicienii.

Daca ar fi sa gasim un singur cuvant care sa desemneze cauza principala a falimentului utilizarii corecte si integrale a fondurilor europene, atunci acesta ar fi "minciuna".

Citeste continuarea pe Ziare.com.

#euro, #zona euro, #fond european, #fond euro, #traian basescu, #elena udrea, #accesare fond euro , #stiri Elena Udrea