Elena Udrea indeamna romanii sa renunte la concediile in afara

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 19:19
1822 citiri

Ministrul Turismului, Elena Udrea, indeamn? turi?tii romani s?-?i petreac? concediile in ?ar? in perioada crizei economice, pentru a stimula turismul intern, ?i a cerut operatorilor din turism s? incerce s? ofere servicii mai bune la pre?uri mai mici.

"Am fixat ca prioritate pe termen scurt reducerea efectelor crizei economice mondiale in ceea ce priveste activitatea de turism romanesc. Pornind de la acest lucru mi-as permite sa indemn turistii romani sa incerce sa-si petreaca vacantele si concediile in Romania macar in aceasta perioada de criza. (...) Speram, ca o dovada de solidaritate si de patriotism sa incercam sa facem cat mai mult turism la noi acasa", a spus Udrea.

Ministrul a facut apel si la prestatorii de servicii, pe care i-a indemnat sa ridice standardele serviciilor si sa scada preturile.


Udrea a convocat luni, la Palatul Victoria, o reuniune a Consiliului Consultativ, for din care fac parte reprezentanti ai asociatiilor patronale si sindicale din turism.


Ministrul a anuntat ca, in cadrul discutiilor de luni, s-a decis ca turismul balnear sa fie o prioritate nationala.

"Romania are o treime dintre izvoarele minerale din Europa. Sunt premise de transformare a Romaniei intr-una dintre primele destinatii la nivel european", a declarat Udrea. Ea a declarat ca statiunile balneare trebuie modenizate, dar ministerul se poate implica doar la nivelul incurajarii proiectelor, avand in vedere ca infrastructura este in mare parte privata.

O masura luata in calcul este incheierea unui protocol de colaborare cu Ministerul Sanatatii, pentru pregatirea medicilor specializati care lucreaza in statiunile balneare. Noul ministru ia in calcul si exploatarea Capitalei in ceea ce priveste turismul balnear.

"Bucurestiul sta pe un izvor de apa termala. (...) Se pare ca aceste izvoare se intind spre Snagov si Balotesti. Impreuna cu Consiliul Judetean Ilfov am discutat despre un proiect, un studiu privind calitatile acestor izvoare, urmand sa incercam sa exploatam aceasta resursa si sa facem si din Bucuresti o destinatie de turism balnear", a declarat Udrea.


In sedinta de luni s-a decis si promovarea unei Legi a turismului, care sa stipuleze dreptul localitatilor cu statut de statiune turistica de a accesa cu prioritate fondurile structurale. "Astazi, desi statiunile turistice sunt evidentiate separat din punct de vedere legislativ, nu au niciun avantaj, in schimb au o multime de obligatii. De aceea, foarte multi dintre primari incep sa refuze sa mai acceseze acest statut pentru ca le aduce obligatii, dar nu le ofera nicio facilitate", a declarat Udrea.


In cadrul Consiliului s-a mai decis ca una dintre pietele tinta pentru promovarea turismului romanesc sa fie Rusia, dar si alte state din fostul bloc sovietic.


Elena Udrea a mai anuntat ca doreste incheierea unui parteneriat cu ministerele Transporturilor si Sportului, in scopul pregatirii infrastructurii din Valea Prahovei, unde va fi gazduita Olimpiada de iarna pentru tineret din 2013.


In ceea ce priveste facilitatile fiscale pentru domeniul turismului - precum TVA redusa - ministrul propune ca acestea sa fie puse in practica din 2010, pentru ca anul in curs este "unul dificil".


Ministrul a declarat ca bugetul de care va beneficia Ministerul Turismului in 2009 va fi redus, dar ca va incerca, in schimb, sa incurajeze intocmirea de proiecte pentru accesarea banilor de la UE.

"Raportat la alte ministere, probabil ca sunt banii lor de bununar, dar avem posibilitatea sa accesam 150 de milioane de euro pana in 2013 pe Axa prioritara 5 , nu doar ministerul, dar si organizatiile neguvernamentale si administratia locala".

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...