Elena Udrea: Legea Turismului va fi propusa spre dezbatere publica de joi

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 17:44
2535 citiri
Elena Udrea: Legea Turismului va fi propusa spre dezbatere publica de joi

Proiectul privind Legea Turismului va fi finalizat pana miercuri, iar joi va fi supus dezbaterii publice pentru 30 de zile, inainte de a fi inaintat Parlamentului, a declarat luni ministrul interimar al turismului, Elena Udrea, potrivit NewsIn.

"Proiectul privind Legea Turismului este finalizat, pana miercuri se asteapta precizari de la asociatiile si patronatele din turism, urmand ca joi sa fie afisat pe site-ul ministerului si supus dezbaterii publice pentru 30 de zile, inainte de a fi inaintat Parlamentului", a spus la finalul sedintei Consiliului Consultativ al Turismului, Elena Udrea.

Potrivit ministrului interimar al turismului, noua lege prevede scutirea de la plata impozitului pe profit pe o perioada de 1-5 ani pentru investitorii din turism, care investesc sume cuprinse intre 100.000 si peste 10 mil. euro.

"Avem in aceasta lege o prevedere pentru scutirea impozitului pe profit pentru investitorii in turism, pentru cei care investesc sume cuprinse intre 100.000 de euro si peste 10 milioane de euro. Exista in lege o grila pentru aceste scutiri de impozite", a spus Elena Udrea la sedinta Consiliului Consultativ al Turismului.

Potrivit ministrului interimar al turismului, in lege mai exista o prevedere de scutire de la plata impozitului pe cladiri pentru cei care investesc in zona rurala.

Tot in acest capitol mai exista si scutire la plata impozitului pe cladiri pentru cei care vor avea activitati pe litoral pentru mai mult de cinci luni pe an.

"Cei care au activitate turistica pentru mai mult de cinci luni pe an vor plati doar jumatate din impozitul pe cladire", a mai spus Udrea.

Potrivit presedintelui Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), Cristina Partal, in lege mai este prevazuta o scutire de impozit pe zece ani pentru locuitorii din zona rurala, de pana in 40 de ani, care desfasoara activitati turistice.

Ministrul interimar al turismului a mai precizat ca in prima parte a fiecarui an se va face o lista cu drumurile care duc la obiective turistice, spre a fi reabilitate in anul respectiv, in parteneriat cu Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.

In plus, legea va reglementa situatia toaletelor publice de la obiectivele si de pe traseele turistice, consiliile judetene avand obligatia de a asigura spatiile sanitare.

De asemenea, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Corina Martin, a declarat ca exista un capitol special pentru litoral in aceasta lege, iar una dintre prevederi este ca taxele hoteliere sa fie folosite strict pentru promovarea turismului local si pentru dezvoltarea infrastructurii.

Corina Martin a adaugat ca, potrivit proiectului de lege a turismului, se va reveni la clasificarea pe margarete pentru pensiunile din spatiul rural, urmand a fi introdus un atestat numit "casa traditionala".

"Este nevoie ca taxele hoteliere sa fie folosite strict pentru promovarea turismului local si pentru dezvoltarea infrastructurii, dar acest lucru se va face numai cu aprobarea Asociatiilor Regionale de Turism", a mai spus Corina Martin.

Elena Udrea declara, la sfarsitul lunii august, ca, prin Proiectul de Lege a Turismului, se va stabili un TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata) de 9% pentru alimentatia din turism, fata de 19% cat este in prezent.

In prezent impozitul pentru unitatile de cazare din turism este de 9%, in timp ce impozitul perceput pentru unitatile de alimentatie este de 19%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#udrea, # impozite, # scutiri, # lege turism , #stiri Elena Udrea