Elena Udrea: Reimpartirea administrativa a Romaniei poate avea loc dupa 2013

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 17:49
2184 citiri
Elena Udrea: Reimpartirea administrativa a Romaniei poate avea loc dupa 2013

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, scrie pe blog ca reimpartirea administrativa a Romaniei poate avea loc dupa 2013, potrivit NewsIn.

"Reimpartirea administrativa a Romaniei poate avea loc dupa 2013. Cea mai buna varianta, o spun din postura de ministru al Dezvoltarii, este impartirea pe regiuni de dezvoltare", arata Udrea, raspunzand intrebarilor unui cititor.

Pe 15 martie, presedintele Traian Basescu a abordat subiectul reimpartirii administrative, intr-o discutie cu partidele politice ce compun arcul guvernamental, la Cotroceni.

El a declarat ca a discutat cu partidele varianta reorganizarii administrative prin lege organica, si nu prin Constitutie.

Basescu a aratat ca, in opinia sa, toate partidele sunt de acord ca este nevoie de o reorganizare administrativa si ca aceasta se impune si in conditiile adoptarii Tratatului de la Lisabona, care pentru absortia fondurilor europene si reglementarile europene incurajeaza organizarea pe regiuni.

De altfel, reorganizarea teritoriului este destul de des invocata de presedinte. Basescu insa nu a inaintat un termen pana la care aceasta noua delimitare sa se faca.

Si Raportul Comisiei Prezidentiale de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romania vorbeste despre nevoia stringenta a unei noi organizari administrative, in contextul intrarii in UE, dar evita sa recomande cand ar trebui sa aiba loc acest proces.

Presedintele UDMR, Marko Bela, declara in februarie ca legea statutului minoritatilor si reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica sunt prioritati ale Uniunii, ca partener de coalitie, in discutiile cu PDL.

"Nu stiu daca harta va arata asa cum am propus noi, fiindca stiti foarte bine ca intr-o coalitie de obicei solutiile sunt de natura de compromis.

Deci, probabil, ca se va ajunge la un compromis, depinde cum, in ce fel. Un lucru e cert in legatura cu regiunile de dezvoltare economica, si anume ca si colegii nostri din PDL sunt de acord ca actuala impartire nu e buna si in locul celor opt regiuni de dezvoltare economica ar trebui sa avem dublu.

Deci in jur de 15-16 regiuni de dezvoltare economica", declara la acea vreme Marko Bela. 

#dezvoltare, #elena, #regiuni, #udrea , #stiri Elena Udrea