Locuintele ANL vor costa mai putin in 2011

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 13:02
2264 citiri
Locuintele ANL vor costa mai putin in 2011

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat miercuri ca MDRT a primit circa 5.000 de solicitari de la chiriasi pentru cumpararea de apartamente construite in regim ANL, cu toate ca, pana in prezent, au fost vandute mai putin de 100 de astfel de locuinte, conform NewsIn.

"De asemenea, estimam ca anul viitor pretul unei locuinte ANL pe metrul patrat va fi mai mic decat in 2010", a declarat miercuri Elena Udrea, la inaugurarea ansamblului de locuinte pentru tineri construit in regim ANL in cartierul Colentina din sectorul 2 al Capitalei.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a declarat in februarie ca pretul de vanzare al locuintelor ANL pentru chiriasi va fi de 19.140 euro pentru o garsoniera, de 26.950 pentru un apartament cu doua camere si de 36.014 euro pentru unul cu trei camere, din care se scade o "amortizare".

"Pretul de vinzare este compus din valoarea de inlocuire la momentul prezent, din care se scade valoarea amortizarii a locuintei, calculata de la punerea in functiune a locuintei si pana in momentul vanzarii sale.

De asemenea, valoarea de inlocuire este media ponderata a pretului rezultat din licitatiile derulate de ANL in semestrul II 2009, la care se adauga 10% pentru cheltuieli neprevazute", a precizat Elena Udrea.

De exemplu, daca apartamentul ANL are trei camere si zece ani vechime, atunci amortizarea e de 700-800 euro anual, adica 60 euro pe luna. Daca respectivul chirias a locuit doi ani si jumatate in el, atunci din pretul maxim de 36.014 se va scadea o amortizare de 1.800 euro.

Totodata, Elena Udrea a mai spus ca s-a redus termenul obligatoriu de locuit pentru chiriasii care doresc sa cumpere apartamentul ANL, de la trei ani la un an. Initial, acest termen era de cinci ani.

In prezent, in Romania exista 26.000 locuinte ANL, din care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului isi propune sa vanda 20.000 locuinte. Totusi, mai putin de 100 de locuinte ANL au fost vandute pana in prezent.

#anl, #apartamente, #chiriasi, #elena udrea, #locuinte , #stiri Elena Udrea