MDRT vrea sa atraga 3 mld euro prin Programul Operational Regional

Marti, 01 Iunie 2010, ora 15:16
1680 citiri
MDRT vrea sa atraga 3 mld euro prin Programul Operational Regional

Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, a declarat marti ca vrea sa contracteze pana la sfarsitul anului trei miliarde euro din cele peste 4,3 miliarde euro alocate prin Programul Operational Regional (POR) si sa plateasca 500 milioane euro pentru proiectele deja aprobate, transmite NewsIn.

"Pana la 15 mai, au fost reabilitate patru campusuri universitare, au fost reabilitate/ modernizate 18 unitati medicale, s-au dezvoltat 40 centre sociale, 176 de unitati SMURD au fost utilate si au fost modernizate 75 unitati scolare.

De asemenea, s-au realizat 76 de proiecte pe turism si au fost contractati 2.063 km de drumuri penru reabilitare si modernizare", a declarat marti Elena Udrea, la prima conferinta transmisa de minister in direct pe Internet.

Potrivit ministrului Elena Udrea, prin proiectele realizate pana in prezent pentru dezvoltare, au fost create 3.454 locuri de munca.

De asemenea, potrivit ministrului dezvoltarii regionale si turismului, Comisia Europeana a dispus redistribuirea sumelor alocate pentru Bucuresi-Ilfov, intrucat aceasta zona este cea mai slaba in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene pentru proiectele de dezvoltare.

"S-au depus (prin POR, n.r.) 4.538 de proiecte in valoare de 11 miliarde euro, din care au fost aprobate 810 proiecte in valoare totala de 2,1 miliarde euro, ceea ce inseamna ca romanii stiu sa realizeze proiecte.

Bucurestenii, autoritatile publice din Capitala au mers mai greu. Regiunea Bucuresti-Ilfov ramane in urma considerabil, motiv pentru care CE a propus retragerea fondurilor pentru aceasta regiune si distribuirea lor pentru alte regiuni", a afirmat Elena Udrea.

Programul Operational Regional din Romania este finantat prin unul dintre Fondurile Structurale ale Uniunii Europene - Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Acesta sprijina regiunile UE care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeana.

Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde euro in primii 7 ani dupa aderare (2007-2013).

Finantarea UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR.

Restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).

Distributia fondurilor se realizeaza pe axele prioritare ale Programului Operational Regional.

Fiecare axa prioritara are alocat un anumit buget si cuprinde un numar de domenii cheie de interventie care urmaresc realizarea unor obiective de dezvoltare.

Solicitantii de fonduri pot fi autoritatile administratiei publice (primarii, consilii locale, consilii judetene), institutiile publice, cum ar fi cele de sanatate, institutiile academice, serviciile de interventie in situatii de urgenta, organizatiile neguvernamentale (ONG-uri), dar si companiile private, in special IMM-urile (intreprinderile mici si mijlocii) si microintreprinderile.

Axa prioritara 1 priveste sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere (are 30% din bugetul alocat POR), Axa 2 este pentru imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport (are 20,35% din bugetul alocat POR).

Axa 3 se refera la imbunatatirea infrastructurii sociale (are alocat 15% din bugetul POR), in timp ce Axa prioritara 4 sprijina dezvoltarea mediului de afaceri regional si local (17% din bugetul alocat POR).

Axa prioritara 5 este dedicata dezvoltarii durabile si promovarii turismului (15% din bugetul alocat POR).

#mdrt, #udrea, #program, #operational, #regional , #stiri Elena Udrea