Patronatele din turism cer scutiri de taxe

Marti, 21 Iulie 2009, ora 09:47
1647 citiri
Patronatele din turism cer scutiri de taxe

Impozite mai mici sau chiar scutiri de taxe, investitii in infrastructura, parteneriate publice-private intre primarii si investitori, alaturi de o implicare mai pronuntata in turism a ministerelor cu legatura directa in domeniu, acestea sunt principalele masuri pe care reprezentantii organizatiilor patronale din sectorul de profil ar dori sa le introduca in viitoarea lege a turismului.

In principiu, solicitarile sunt de bun simt, mai ales ca astfel de "facilitati" exista in majoritatea statelor care au facut din turism o prioritate nationala. Din pacate pentru turismul romanesc, aceste solicitari nu par sa convearga cu intentiile autoritatilor.

Spre exemplu, investitiile in infrastructura au fost declarate, chiar de seful statului, ca fiind inutile atat timp cat calitatea serviciilor oferite nu este imbunatatita.

Nici ideea scutirii sau diminuarii nivelului actual al taxelor si impozitele nu pare sa surada Guvernului. Reprezentantii organizatiilor patronale au solicitat expres eliminarea impozitului pe profitul reinvestit. Renuntarea la acest impozit pentru toti agentii economici, nu doar pentru cei din domeniul turismului, a fost promisa de actualii guvernanti inca din campania pentru alegerile uninominale si ar fi trebuit sa se realizeze in prima parte a anului.

Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit a fost amanata de mai multe ori in acest an, aceasta fiind una dintre cele patru masuri anticriza pe care Emil Boc a recunoscut ca nu a putut sa o duca la indeplinire pana in prezent.

Pe de alta parte, pentru ca autoritatile locale sa poata incheia parteneriate eficiente cu investitorii din domeniu ar trebui efectuata o descentralizare pe anumite paliere de competenta, ceea ce ar stirbi din autoritatea ministerului condus de Elena Udrea.

"Parteneriatele intre primarii si investitori sa fie foarte bine puse la punct. Degeaba atragi investitori daca vecinatatea arata deplorabil. Acesti investitori ar trebui sa beneficieze de diverse facilitati, precum scutirea de impozit pe profitul reinvestit, scutirea de taxe locale sau vamale", a afirmat Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR).

Pana sa se transeze problema competentelor in domeniu, Ministerul Turismului mai asteapta propuneri din partea organizatiilor si a mediului de business pana la inceputul lunii august, pentru ca, la urmatoarea intalnire a CCT, ce va avea loc in 20 august, sa poata fi elaborat primul proiect al legii.

Pana in prezent, reprezentantii agentilor economici din domeniul turismului au mai propus ca deschiderea oficiala a sezonului estival sa se produca pe 1 mai sau sa existe o diferentiere clara in textul legii intre agroturism si turismul rural.

Nu in ultimul rand, acestia au cerut ca in legea turismului sa se gaseasca prevederi precise cu privire la agrementul de pe litoral, in sensul amenajarii locurilor de joaca pentru copii pe terenurile hotelurilor sau a zonelor pentru piscine, mai scrie publicatia economica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#turism, # scutiri, # taxe, # impozite, # masuri, # agrement , #stiri Elena Udrea