"Pe litoralul romanesc, s-a construit haotic in ultimii 20 de ani"

Sambata, 24 Aprilie 2010, ora 13:09
2077 citiri
"Pe litoralul romanesc, s-a construit haotic in ultimii 20 de ani"

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, afirma ca una dintre principalele probleme ale litoralului romanesc o reprezinta modul haotic in care s-a construit in ultimii 20 de ani, in unele cazuri de catre "persoane de la Bucuresti, cu influenta si cu foarte multi bani", informeaza Mediafax.

"Turismul de litoral are foarte multe alte probleme legate de calitatea serviciilor, legate de preturi, dar are probleme legate de felul in care s-a construit in ultimii 20 de ani in statiuni ignorandu-se interesele generale, interesul public, respectandu-se un interes privat imediat care pe termen lung a dus la situatia in care ne aflam astazi", a declarat Elena Udrea, sambata, in cadrul seminarului "Urbanismul si turismul durabil.

O provocare pentru relansarea litoralului romanesc", desfasurat la Mangalia.

Udrea a precizat ca aceste constructii ilegale ingradesc accesul turistilor la plaje.

"Oamenii vin pe litoral nu numai pentru hotelurile de aici sau mai putin pentru hotelurile de aici, pentru mancarea de pe litoral, vin pentru plaja si soare.

Ori plajele au inceput sa fie ocupate de constructiile fie abuzive, fie constructii care au autorizatie de construire date de autoritatile publice locale, iar accesul la plaja este din ce in ce mai greu, suprafata este din ce in ce mai mica", a mai spus Elena Udrea.

Ea a explicat ca autoritatile se lovesc de opozitia celor care au realizat aceste constructii si nu inteleg ca ele trebuie demolate.

"Ne lovim de o opozitie fantastica din partea celor care au ignorat si legile si interesele generale si au construit cum au vrut.

Aseara am avut o situatie absolut grava, din punct de vedere al statului, in Costinesti, unde cei care au construit incalcand legea au ignorat somatiile date, actiunile statului de demolare, si au revenit pe teren incercand sa-si definitiveze lucrarea pana la inceputul sezonului", a precizat Elena Udrea.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a mentionat ca o situatie grava se inregistreaza si in statiunea Eforie Nord, acolo unde au fost ridicate constructii, in apropierea Lacului Belona, cu acordul autoritatilor locale.

"In Eforie Nord s-a construit in jurul Lacului Belona fara sa se respecte nicio legislatie, iar acum ne luptam cu niste proprietari.

La Belona nu stiu cum au putut sa construiasca pentru ca lacul este monument istoric.

Nu aveau voie sa construiasca in jurul lacului. Acolo sunt proprietari pe teren, au autorizatie de construire, legea nu-ti permite sa faci nimic decat sa expropriezi.

Exproprierile sunt foarte dificile in momentul acesta, avand nevoie de o modificare a legislatiei pe de o parte si avem nevoie sa recladim autoritatea statului.

Statul este pur si simplu ignorat, este amenintat, reprezentantii statului sunt amenintati, apostrafati, au fost scosi caini din dotare impotriva autoritatilor statului, s-a intervenit cu jandarmi, cu politie si cu procurori de fata", a explicat ministrul Turismului.

Elena Udrea a mai spus ca autoritatile locale colaboreaza cu cele centrale, dar primarii se tem de cei care construiesc ilegal pentru ca acestia ar avea o influenta foarte mare.

"Primarii din sudul litoralului au colaborat, dar ei se tem si ne spun ca cei care construiesc sunt la Bucuresti, persoane cu influenta, persoane cu foarte multi bani si nu au curajul sa ia masuri impotriva lor", a mai declarat Elena Udrea.

Ministrul Turismului a mentionat ca si in statiunea Mamaia exista o aglomerare a constructiilor, iar viziunea ministerului in aceasta problema nu coincide cu cea a primarului municipiului Constanta.

"In Mamaia spuneam inca de anul trecut ca exista o aglomerare a constructiilor. Viziunea pe care primarul de Constanta o are asupra dezvoltarii statiunii Mamaia nu corespunde cu viziunea noastra.

Insist sa spun ca o statiune de litoral trebuie sa dea accesul turistilor la plaje si la mare, nu doar celor care isi permit sa construiasca apartamente rezidentiale pe plaje", a mai spus ministrul Turismului.

Udrea a explicat ca voia sa introduca intr-o ordonanta de urgenta, anul trecut, sanctiuni pentru primarii care nu respecta legea dar aceasta ordonanta nu ar fi trecut din cauza fostului ministru de Interne.

"Anul trecut am incercat sa promovam o ordonanta de urgenta prin care sa introducem si sanctiuni pentru nerespectarea legii de catre primari.

La vremea aceea, desi ordinul a trecut prin Guvern, ministrul de Interne care era din PSD nu a promovat ordonanta tocmai pentru ca era problema din Mamaia", a mai spus Udrea.

 

 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#constructii, #elena, #litoral, #romanesc, #udrea , #stiri Elena Udrea