Peste 3.600 locuinte ANL vor fi vandute

Marti, 04 Ianuarie 2011, ora 09:54
1445 citiri
Peste 3.600 locuinte ANL vor fi vandute

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) vrea sa transfere alte 3.615 apartamente ANL din proprietatea publica a statului in cea privata a statului, pentru ca unitatile respective, construite prin programul de locuinte destinate inchirierii, sa poata fi vandute celor care le ocupa, anunta Mediafax.

Locuintele sunt incluse in anexa unui proiect de hotarare de Guvern, elaborat de Ministerul Dezvoltarii.

Consiliile locale din raza administrativ teritoriala in care sunt amplasate locuintele vor stabili valorile de vanzare si vor efectua operatiunile de publicitate imobiliara, potrivit proiectului.

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii, deruleaza un programul guvernamental pentru constructia de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.

Prin Legea 89/2008 s-a prevazut vanzarea locuintelor, iar ulterior prin OUG 14/2010 s-a stabilit ca apartamentele sa poata fi cumparate de chiriasii acestora dupa un an de inchiriere neintrerupta, fata de trei ani, cat era specificat anterior.

"Odata cu adoptarea prezentului proiect de hotarare a Guvernului se creaza cadrul juridic pentru vanzarea a 3.615 de locuinte, pe langa cele 11.863 de locuinte (...) trecute deja in proprietatea privata a statului, urmand ca, esalonat, pe masura adoptarii hotararilor consiliilor locale de trecere a locuintelor in proprietate publica a statului, sa se initieze si alte proiecte de hotarari ale Guvernului pentru trecerea in proprietatea privata a statului a celorlalte locuinte", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.

Autorii documentului arata ca locuintele pentru care consiliile locale raspund negativ la solicitarea Guvernului nu se pot vinde si raman in proprietatea publica a unitatilor administrativ-teritoriale, fiind exploatate in exclusivitate in regim de inchiriere.

Aprobarea proiectului va conduce, prin altele, la dezvoltarea fondului de locuinte, crearea de noi locuri de munca si va permite sustinerea firmelor din domeniul constructiilor.

"Programul de constructie de locuinte isi mentine caracterul de program social, prin acesta construindu-se in continuare locuinte pentru tineri, destinate inchirierii. Beneficiarii locuintelor construite prin program, care isi cumpara locuintele detinute cu chirie, se stabilesc in zona de rezidenta in care s-au integrat din punct de vedere al vietii sociale", se mai arata in nota de fundamentare.

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a declarat la finele anului 2010 ca primariile au primit cereri de cumparare pentru 5.000 de locuinte ANL, dar pana atunci fusesera vandute chiriasilor mai putin de 100 de locuinte construite de agentie. 

"Speram ca primarii sa fie mai receptivi la solicitarile de cumparare si sa vanda locuintele mai repede, pentru ca tot in comunitatile lor vor construi mai departe", a spus Udrea.

#anl, #apartamente anl, #locuinte, #udrea , #stiri Elena Udrea