Plajele vor fi administrate de hotelieri si autoritati locale

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 09:33
1733 citiri
Plajele vor fi administrate de hotelieri si autoritati locale

Plajele vor fi administrate de hotelieri si autoritati locale in baza unor contracte de asociere incheiate cu Administratia Nationala Apele Romane, potrivit unor modificari legislative, promovate pentru eliminarea intermediarilor dintre stat si proprietarii unitatilor de cazare.

Guvernul a aprobat, marti, o ordonanta de urgenta pentru modificarea reglementarilor privind utilizarea plajelor si controlul activitatilor desfasurate pe plaja, noteaza Mediafax.

"Avand in vedere ca se apropie deschiderea oficiala a sezonului estival, era nevoie sa schimbam legislatia, in sensul utilizarii performante a plajelor in scop turistic. Vom reusi, in acest fel, eliminarea intermediarilor care existau intre stat si detinatorii de structuri de primire turistica in administrarea plajelor", a declarat, intr-un comunicat, ministrul Turismului, Elena Udrea.

In prezent, plajele sunt concesionate de Directia Apele Romane Dobrogea Litoral unor operatori privati care, la randul lor, le pot inchiria catre hotelieri.

Conform noului act normativ, utilizarea plajelor in scop turistic va fi realizata in baza unui contract de asociere intre hotelieri si autoritati locale cu titularul dreptului de administrare, Administratia Nationala Apele Romane, prin Directia Apelor Dobrogea-Litoral, pe perioada unui sezon estival.

Contractele de asociere pot fi incheiate de operatorii economici care administreaza structuri de primire turistice, proprietarii sau administratorii de ansambluri rezidentiale, firmele care desfasoara activitati de divertisment, agrement si sportive.

"De asemenea, autoritatile administratiei publice din localitatile riverane Marii Negre se pot asocia cu Administratia Nationala Apele Romane pentru maxim 20% din suprafata plajelor utilizate in scop turistic situate pe raza lor administrativ teritoriala", se mentioneaza in comunicat.

Incheierea contractelor se va face in functie de o serie de criterii cumulative, respectiv clasificarea structurii de primire turistice (de la cinci la doua stele), situarea fata de plaja si numarul de locuri de cazare. Criteriile minime pentru utilizarea plajelor in scop turistic vor fi stabilite prin ordin al ministrului Turismului.

Lucrarile de intretinere si ecologizare a plajelor vor fi realizate de Administratia Nationala Apele Romane, prin Directia Apelor Dobrogea-Litoral. Lucrarile vor fi finantate atat din bugetul propriu al Administratiei, cat si din veniturile obtinute de la utilizatorii plajelor cu destinatie turistica, proportional cu suprafata utilizata.

"Motivele care au stat la baza acestui act normativ sunt disfunctionalitatile constatate cu privire la punerea in valoare a potentialului turistic natural al plajelor, in conditiile in care aceste zone sunt administrate de entitati care nu au ca obiect de activitate desfasurarea de activitati turistice. De asemenea, inchirierea plajelor catre operatori privati care nu prestau servicii turistice a condus la imposibilitatea operatorilor de turism de a oferi servicii turistice integrate celor care vizitau litoralul romanesc al Marii Negre", se mai spune in comunicat.

Ordonanta de urgenta a fost initiata de Ministerul Mediului si Ministerul Turismului.

In urma cu doua saptamani, ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat ca utilizarea plajelor in timpul sezonului estival va fi incredintata celor care desfasoara activitati de turism, cu precadere celor care detin structuri de cazare turistica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#plaje, #hotel, #autoritati, #locale , #stiri Elena Udrea