Reducerea TVA la 9% - asul din maneca hotelierilor romani, impotriva bulgarilor?

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 17:37
4042 citiri
Reducerea TVA la 9% - asul din maneca hotelierilor romani, impotriva bulgarilor?

Initiativa ministrului Turismului, Elena Udrea, de a diminua TVA din turism, de la 24% la 9% a fost primita cu entuziasm de industria hoteliera. In timp ce Traian Badulescu, consilier turistic, considera ca vom sta mai bine ca bulgarii, cel putin la capitolul acesta, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Corina Martin subliniaza faptul ca prin reducerea TVA evaziunea fiscala va fi diminuata.

Ministrul Elena Udrea a declarat, recent, ca ministerul se afla in discutii cu ministerul de Finante, pentru scaderea TVA la 9%, pentru toate serviciile din turism, precizand ca in prezent, TVA de 9% se aplica doar serviciilor de cazare cu mic dejun.

Oamenii din industria turismului aproba initiativa si sustin ca principalii beneficiari vor fi turistii, care vor plati mai putin si vor putea sa achizitioneze mai multe pachete turistice all inclusive, valabile pentru Romania, spre deosebire de situatia de acum, cand cei mai multi opteaza doar pentru servicii cu mic dejun.

Consilierul turistic Traian Badulescu apreciaza initiativa ca fiind "excelenta".

“Va avea un impact asupra preturilor la hotelieri. In al doilea rand, as putea spune ca cel mai mare impact il va avea asupra preturilor la restaurante, pentru ca acolo era 24%, in cadrul hotelurilor. Pana acum, era TVA de 9%, dar numai pentru cazare cu mic dejun”, a declarat Badulescu, pentru Bloombiz.

Opinia sa este impartasita si de Eliza Custura, reprezentat al unei agentii de turism:

“Da, este extraordinar. Toate agentiile de turism cred ca au raspuns pozitiv la intiativa aceasta”.

Preturi mai mici la pachetele turistice

Eliza Custura a spus ca pretul pachetelor turistice se va diminua cu 15%, procent ce poate insemna pana la 100 de euro, in cazul pachetelor scumpe.

“In plus, in acest fel se va consolida relatia intre agentiile de turism si unitatile de cazare”, mai spune reprezentantul agentiei de turism.

Traian Badulescu apreciaza ca “oricum, hotelierii au inceput sa reduca din ce in ce mai mult preturile, pentru ca altfel nu aveau cum sa aiba suficienti clienti, si micsorarea TVA-ului ii va ajuta sa reduca si mai mult preturile, in special la mancare”

Tocmai de aceea la noi nici nu s-a putut face all inclusive foarte bine, ca in Bulgaria. 24% se cerea in continuare, pentru mancare, pranz si cina si alte servicii oferite de hotel”

La noi, mai bine ca la bulgari

Daca initiativa ministrului se va aproba, in sfarsit Romania va avea un avantaj in fata hotelierilor bulgari, unde TVA este de 9%, dar numai prin agentiile de turism, in timp ce la receptie costurile au aplicat un TVA de 20%.

“Bulgarii incurajeaza lucrul cu hotelurile prin agentii. Vom sta chiar mai bine decat ei,la capitolul asta, pentru ca vom avea 9% pentru hotelieri, indiferent daca cumperi prin agentie sau direct de la hotel”, a punctat Badulescu.

Diminuarea TVA va impulsiona mai mult turistii sa consume si servicii de masa mai mult la hoteluri, crede consilierul in turism.

“Hotelierii vor putea sa ajusteze mai mult serviciilde masa, la preturi mai bune. Va fi si un impuls pentru all inclusive, pentru ca acesta se refera in special la partea de mancare, si preturile erau destul de mari”, explica acesta.

In plus, “va castiga turismul si hotelierii, pentru ca vor putea sa ofere preturi mai bune, vor castiga agentiile pentru ca, la randul lor, si ele vor putea sa ofere preturi  mai bune, la hotelieri. Si, nu in ultimul rand, si turistul”, a mai adaugat Traian Badulescu.

In opinia lui, va castiga si statul, pentru ca prin aceasta masura, s-ar putea ca incasarile si rulajul sa creasca.

“Poate ca va se va mai reduce si evaziunea fiscala”, mai spune consilierul in turism, care a amintit de cercul vicios din industria hoteliera. “Sunt hotelieri care nu declara tot, dar nu declara tot, tocmai pentru ca sunt taxele impovoratoare”.

Reducerea TVA, o lovitura data evaziunii

In plus, Traian Badulescu subliniaza faptul ca “prin facilitati se incurajeaza intrarea in legalitate”.

La randul sau si presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Corina Martin, crede ca prin diminuarea TVA pana la 9%, evaziunea fiscala va disparea.

De asemenea, Corina Martin sustine ca” reducerea TVA la 9 % la toate serviciile din turism este o solicitare veche a noastra, inca de acum 2 ani , din timpul dezbaterilor si consultarilor pe marginea Legii turismului.

Ma refer la sintagma "toate serviciile", intrucat nu este vorba numai de cazare si alimentatie publica, dar si de TVA la vanzarile de turism intern ale agentiilor de turism, care in prezent au TVA de 24 %”, a precizat Corina Martin, pentru Bloombiz.

In ceea ce priveste agentiile de turism, desi acestea vand si excursii si servicii externe , sefa ANAT a explicat ca “se poate aplica diferentiat cota de 9 % numai pe serviciile cu derulare in Romania, in structuri de cazare si alimentatie publica, clasificate de Minister”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avantajele unei tabere internaționale pentru copii
Avantajele unei tabere internaționale pentru copii
În calitate de părinte, poate v-ați pus de multe ori întrebarea – care este tabăra cea mai potrivită pentru fiul meu de 12 ani? Dar pentru fiica mea de 10 ani? Taberele pentru juniori sunt...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#evaziune fiscala turism, #pret pachet turistic, #reducere tva turism, #traian badulescu evaziune, #turisti, #vacanta , #stiri Elena Udrea