Udrea: Am intrat in logica finantarii active a cresterii economice

Vineri, 05 August 2011, ora 00:12
1250 citiri
Udrea: Am intrat in logica finantarii active a cresterii economice

Rectificarea bugetara reprezinta un pas facut de Guvern catre consolidarea cresterii economice prin investitii, spune ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, care adauga ca Romania are nevoie de investitii in infrastructura inca 10 ani, potrivit NewsIn.

"Rectificarea bugetara care s-a realizat ieri se inscrie in categoria masurilor de stimulare a economiei. Aud foarte des dublul discurs al unor oameni interesati doar sa critice.

Se sustine ideea ca statul nu ajuta economia, ca nu se fac investitii. In momentul in care, datorita unei executii bugetare coerente si corecte, ne permitem sa alocam mai multi bani catre investitii, iarasi nu e bine.

Acest tip de discurs duplicitar face rau si vietii politice, si vietii sociale, dar, poate mai important, incepe sa faca rau si vietii economice a Romaniei", scrie Udrea.

In opinia ministrului, cresterea economica este inca fragila si trebuie consolidata prin masuri de stimulare, astfel ca surplusul de incasari bugetare obtinut pe prima jumatate a anului nu putea fi "aruncat pe salarii si pensii mai mari, asa cum preseaza de cateva zile televiziunile de stiri". "E mai bine sa-l directionam catre investitii. De fapt, aceasta este si logica rectificarii bugetare de ieri: consolidarea cresterii economice prin investitii", sustine Udrea.

"Este prima data de cand sunt ministru cand nu se mai face o rectificare pe minus pentru investitii, ci pe plus.

Pana acum, ministrii care se ocupau de dezvoltarea infrastructurii se obisnuisera deja cu taierile la rectificari, pentru ca trebuiau acoperite pensiile si salariile (...) Ei bine, la un an de la masurile de reechilibrare bugetara, ne aflam in sfarsit in postura de a nu ne pune problema daca putem plati pensiile si salariile bugetarilor.

Cred ca si acestia se simt ceva mai bine fara sa fie amenintati zi de zi de spectrul incapacitatii de plata. Este un progres evident, care a necesitat masuri cu efecte sociale dure, dar extrem de necesare. Simplul fapt ca putem da mai multi bani catre lucrarile de infrastructura inseamna un castig. Este o evidenta care nu poate fi contestata nici de atat de acizii nostri detractori", este de parere ministrul Dezvoltarii.

"Evident, nu toate lucrurile sunt roz. Romania are nevoie de mult mai multe fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii decat dispune in acest moment.

Atunci cand am preluat conducerea ministerului Dezvoltarii Regionale, erau proiecte in derulare de 1,5 miliarde de euro, pentru care, evident, nu ajungeau bugetele pe urmatorii 10 ani. Intre timp, lucrurile au intrat sub control.

Am introdus standarde de cost, am limitat la maximum 10% aditionalele la contractele cu statul, am stabilit criterii de prioritizare, am suspendat sau inchis toate investitiile care nu erau absolut necesare.

Nevoia de investitii este mai mare decat cea din proiectele finantate prin Programul Operational Regional din fonduri europene, prin PNDI, ori cele de alimentare cu apa si canalizare a localitatilor din mediul rural, reabilitarea si asfaltarea drumurilor de interes local si judetean pornite deja pe HG 577/1997.

Romania are nevoie de investitii in infrastructura inca 10 ani, in conditiile bugetelor de astazi. De aceea criticile fata de rectificarea bugetara, prima in care se acorda mai multi bani ministerelor de investitii, sunt total nejustificate", mai subliniaza Elena Udrea.

Ea puncteaza ca, dintr-o asemenea perspectiva, oricati bani ar veni, tot nu ar fi suficienti pentru programele aflate in derulare.

"Este insa primul moment in care putem vorbi efectiv de o stimulare economica semnificativa prin investitii.

Ca sa merg in continuare pe logica articolului precedent de pe blog, nu mai suntem in situatia de acum un an in care sa facem noi taieri, ci intram in logica finantarii active a cresterii economice", consemneaza ministrul.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#rectificare bugetara, #crestere economica, #investitii, #elena udrea, #infrastructura , #stiri Elena Udrea