Udrea: Cine a construit ilegal pe litoral nu putea s-o faca fara acordul tacit al autoritatii locale

Marti, 04 Mai 2010, ora 17:04
2032 citiri
Udrea: Cine a construit ilegal pe litoral nu putea s-o faca fara acordul tacit al autoritatii locale

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, le-a spus, marti, deputatilor din Comisia de administratie ca persoanele care au construit ilegal pe litoral nu puteau sa faca acest lucru fara acordul tacit al autoritatilor publice locale, precizeaza Mediafax.

"Este evident, pentru toata lumea, ca cine a construit, chiar si ilegal pe litoral, nu putea sa construiasca fara macar acordul tacit al autoritatilor publice locale. Cei mai multi sunt oameni influenti din zona sau oameni cu sustinere la Bucuresti, iar un primar de comuna de pe litoralul romanesc nu are forta politica necesara sau se teme sa faca lucrul acesta, ca sa impuna respectarea legii, pentru ca legea constructiilor permite autoritatilor publice locale demolarea constructiilor ilegale", a spus Udrea.

Ea a facut aceste precizari dupa ce a aratat ca, saptamana trecuta, a fost emisa o ordonanta de urgenta prin care demolarea constructiilor ilegale de pe litoral intra in atributia Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. "Niciun primar, cel putin in zona litoralului, nu a demolat o constructie ilegala, a preferat fie sa le ignore, sa le aprobe tacit, fie sa le autorizeze ulterior", a opinat Elena Udrea.

Ea le-a vorbit deputatilor despre dificultatea pe care a intampinat-o de o luna si jumatate in a face "curatenie" pe litoral, in privinta constructiilor ilegale.

Udrea le-a solicitat sprijinul pentru a putea face exproprieri in zona plajelor si pe litoralul romanesc, aratand ca legea exproprierilor nu poate fi modificata decat printr-o initiativa legislativa.

Elena Udrea a dat ca exemplu Lacul Belona, aratand ca, desi acesta este un monument, pe malurile acestuia "s-a dezvoltat o retea de tarabe, chioscuri, un adevarat bazar" .

"Nu era voie sa se construiasca pe malurile lacului Belona de la Eforie Nord, cu toate acestea, acolo s-a dezvoltat o retea de tarabe, chioscuri, un adevarat bazar, o mizerie pentru o zona de la periferia unui oras, nicidecum ceva potrivit pentru o statiune cu traditii, asa cum este Eforie Nord", a explicat Elena Udrea.

Ea a aratat ca pe zona Lacului Belona, oamenii au devenit proprietari pe plaja si au construit toate aceste chioscuri.

"Oamenii aceia nu pot fi scosi din aria respectiva decat prin expropriere", a explicat Udrea, apreciind ca acesta este un exemplu de situatie grava, permisa de legislatia anilor trecuti.

Ministrul a mai spus ca este nevoie de un nou cadru legislativ , aratand ca ar dori ca macar din toamna sa poata fi pusa in practica masura exproprierii si sa fie gasite formule de despagubire a celor expropriati.

Elena Udrea le-a spus deputatilor din Comisia de adiministratie ca va incerca miercuri sa treaca prin Guvern un memorandum de infiintare a unui comitet interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul amenajarii teritoriale si urbanism, arhitectonicii constructiilor.

Ea a precizat ca, pe langa acest comitet interministerial, se va crea un grup de lucru din care pot face parte si parlamentarii, aratand ca orice decizie se va lua de catre acest comitet interministerial, trebuie sa treaca prin Parlament sub forma unei initiative legislative.

Guvernul a aprobat, in 28 aprilie, o ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru intarirea disciplinei in constructii.

Prin actul normativ, se desfiinteaza toate constructiile cu destinatie turistica precum si constructiile realizate in limita a 200 de metri de la linia de coasta, din statiunile turistice si din localitatile aflate pe litoralul Marii Negre, ridicate fara autorizatie sau cu depasirea limitei autorizatiei de construire, aflate pe proprietatea publica sau privata, finalizate sau in curs de executie.

Inspectorii Inspectoratului de Stat in Constructii vor constata starea de ilegalitate, vor instiinta MDRT, iar ministerul va soma proprietarii care au la dispozitie 48 de ore pentru desfiintarea constructiilor.

In cazul in care proprietarul nu da curs somatiei, desfiintarea se va face in termen de 24 de ore de catre MDRT, cu recuperarea ulterioara a cheltuielilor de la proprietarul constructiei.

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#udrea constructii demolare acord litoral , #stiri Elena Udrea