Udrea: Dobanda zero la creditele pentru reabilitarea termica

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 11:45
1833 citiri
Udrea: Dobanda zero la creditele pentru reabilitarea termica

Proprietarii isi pot reabilita termic locuinta si isi pot moderniza sistemul de incalzire daca acceseaza un credit pe 5 ani cu dobanda 100% asigurata de Ministerul Dezvoltarii si cu garantii de 100% de la Guvern. Cetatenii, insa, nu sunt tocmai receptivi la acest program, potrivit declaratiilor Ministrului Dezvoltarii, Elena Udrea.

"Avand in vedere programul de reabilitare termica a locuintelor care este inca din 2008 am cautat surse alternative de finantare, gandindu-ma ca apartamentele noastre nu pot fi reabilitate decat peste 100 de ani. Am incercat sa gasim surse alternative, constructorii de la Iasi mi-au propus sa atragem accesarea credtielor pentru reabilitare", a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, in cadrul conferintei BNR la care a participat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Elena Udrea a vorbit despre o ordonanta care a trecut de Guvern si care prevede ca orice proprietar de locuinta isi poate reabilita termic locuinta si isi poate moderniza sistemul de incalzilre in conditiile in care acceseaza un credit la CEC si BCR pe 5 ani, cu dobanda subventionata 100% de Ministerul Dezvoltarii si cu garantii de 100% ale Guvernului. Ministerul inca asteapta oferte si de la alte banci.

Mediatizarea a fost o problema reala in incercarea Ministerului de a promova acest program si, in consecinta, el nu a devenit inca atractiv pentru cetateni, este de parere Udrea.

"Nu am reusit sa convingem oamenii sa apeleze la acest credit. A prins programul initial, in care statul pune 50%, primaria 30% si asociatia de proprietari 20% din valoarea lucrarilor, insa toata lumea asteapta sa dea 80%, chiar daca asteptarea este lunga", a declarat Udrea.

Ministrul a accentuat nevoia de sustinere a programului si de pregatire la nivel guvernamental, astfel incat statul sa aiba suma necesara primei de stat. "In cadrul acestui program, 75% din bani sunt banii cetatenilor, statul da 25%", a explicat Udrea.

#reabilitare termica Elena Udrea, #subventii reabilitare termica , #stiri Elena Udrea