Udrea: Litoralul se va sufoca si va muri

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 17:12
2274 citiri
Udrea: Litoralul se va sufoca si va muri

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat sambata la Forumul National de Turism de la Mamaia ca sansele ca lucrurile sa se intrepte pe litoral nu sunt foarte mari si sustine ca vina pentru aceasta situatie revine autoritatilor locale, potrivit Mediafax. 

"Acum doi ani, cind eram proaspat numita ca ministru, am venit cu optimism pe litoral. Se intampla tot la Mamaia. Astazi, nu mai am acelasi optimism. Sansele ca lucrurile sa se indrepte aici nu sunt foarte mari", a spus Udrea.

Ea a adaugat ca starea proasta a litoralului este cauzata de faptul ca dupa 20 de ani se asteapta ca ministerul sa rezolve ceea ce au incurcat autoritatile locale. Udrea a amintit de proiectul de lege a turismului, pe care de peste un an ministerul se "chinuie" sa il finalizeze.

"De fiecare data se intampla cate ceva, ba o schimbare fiscala, ba recomandari din partea dumneavoastra (n.r. - a agentiilor de turism). Legea este gata, a primit toate avizele, dar si asa sunt convinsa ca este perfectibila.

Mai sunt lucruri pe care o sa putem sa le indreptam. Daca vrei sa multumim turistii care vor sa stea pe litoral si sa se odihneasca, ii nemultumim pe cei care vor sa stea in cluburi.

Trebuie sa delimitam zonele unde stau cele doua categorii de turisti, care statiuni de pe litoral sunt pentru cei care vor sa stea in locuri zgomotoase si care pentru turisti vin la odihna", a afirmat Udrea.

Ea a adaugat ca litoralul este un produs turistic de interes national, nu local.

"Nu putem lasa la bunul plac al unui primar modul cum se dezvolta o statiune. Acest lucru este vizibil daca ne uitam cum se construieste astazi pe litoral. Primarul ar putea sa se intrebe de ce se construieste pe plaja de pe Mamaia.

In conditiile in care noi venim sa demolam constructiile ilegale, iar iarna se construieste la loc, nu putem vorbi despre parteneriat cu autoritatile locale", a spus ministrul. Udrea crede ca felul in care a fost construita statiunea Mamaia o face atractiva doar pentru turismul de week-end.

"Nu mai este atractiva pentru cei care vor sa-si petreaca vacanta aici. Aceasta dezvoltare din Mamaia ar trebui sa se opreasca. In celelalte statiuni, nefacindu-se nimic, avem sansa ca nu s-a stricat tot.

Deci, ar trebui sa lasam sa se construiasca si-n apa, daca se poate, sau ar trebui sa gasim forta prin care sa nu se mai permita construirea in zona plajelor, cu acceptul tacit al primariilor. Cel mai mult m-ar ajuta daca autoritatea publica locala si-ar face treaba.

Daca litoralul s-a distrus in ultimii 20 de ani, s-a distrus cu sprijinul autoritatilor locale", crede Udrea. Ea a apreciat ca litoralul se va sufoca si va muri daca nu se intervine urgent.

"Avem un amplu program de evaluare a constructiilor din zona plajelor. Ma refer la faptul ca in acest moment achizitionam strategie de preluare a sudului litoralui.

Pe 7 februarie vom avea prima prezentare profesionista in ceea ce priveste planul urbanistic al plajelor, ca sa stim exact ce fel de constructii pot fi permise pe plaje si cum trebuie sa arate frontul de cladiri pe litoral. Dupa acest plan urbanistic vom face planul de amenajare a teritoriului zonal", a mai spus Udrea.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat si ca incerca sa mute administrarea plajelor de la stat la hotelieri.

"In noua lege (proiectul de lege a turismului, n.r.) se stabileste ca o parte din plaja sa ajunga la hotelieri si 20% din toata plaja din Mamaia poate sa ramana la autoritati locale pentru agrement. Unde ne blocam? Plajele sunt in administrarea DADL (n.r. - Directia Apelor Dobrogea-Litoral). Ne incurca faptul ca administrator acum este DADL-ul.

Plajele turistice trebuie sa fie la hotelieri", a spus Udrea. Ea a adaugat ca MDRT va incerca sa "curete" plajele, cu ajutorul Legii Exproprierilor. "Exista proprietari privati pe suprafete de plaja, lucru posibil printr-un abuz al autoritatilor locale. Tot ce poti sa faci este sa-i expropriezi pe aceia.

Sigur ca nu o sa le platesc contravaloarea lucrarilor celor care-si permit astazi sa construiasca, in ciuda a ceea ce am stabilit", a mai spus Udrea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#elena udrea, #litoral, #hoteluri de pe litoral , #stiri Elena Udrea