Udrea: pe litoral, lupta se duce cu rechinii imobiliari

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 21:54
1865 citiri
Udrea: pe litoral, lupta se duce cu rechinii imobiliari

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, spune ca, pe litoral, lupta se duce cu rechinii imobiliari, care sunt protejati de administratiile locale, iar "unii dintre primari si-au asumat rolul de paznici ai celor care au transformat plajele in santiere pentru blocuri", informeaza Newsin.

"Din pacate, unii dintre primari si-au asumat rolul de paznici ai celor care au transformat plajele in santiere pentru blocuri. Rechinii imobiliari, desi animale de prada, sunt protejati de administratiile locale.

Aceasta este explicatia pentru care aproape toate constructiile amplasate ilegal pe plaja care au fost demolate anul trecut de catre minister sunt acum reinaltate, unele cu avize de constructie din partea primariilor", scrie Elena Udrea intr-o noua postare pe blogul personal.

Potrivit acesteia, unii primari revendica dreptul de a decide singuri asupra evolutiei statiunilor pe care le administreaza, invocand principiul descentralizarii.

Udrea considera totodata ca principala cauza a problemelor din turism este lipsa de responsabilitate si implicare a unora dintre autoritatile locale in initiativele ministerului.

"Teoria este frumoasa, dar practica de 20 de ani ne arata unde a dus lasarea deciziei doar la nivel local. Un litoral dezvoltat inegal intre nord si sud, haotic, cu constructii fara legatura cu specificul si destinatia zonei, dar care aglomereaza excesiv spatiul, facandu-l insuportabil.

Motiv pentru care tot mai multi turisti aleg alte destinatii. Litoralul romanesc este de importanta nationala.

Ca urmare, are nevoie de reguli, principii de gestionare si dezvoltare care sa depaseasca interesul local. Si, ca sa dau un exemplu, la Mamaia nu vin doar constanteni, ci romani din toata tara", afirma Udrea.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului precizeaza ca, atunci cand a preluat functia, in urma cu doi ani, a crezut ca starea litoralului romanesc se va schimba repede in bine.

"Pana atunci, imi imaginam ca doar lipsa implicarii Guvernului in dezvoltarea turismului a generat situatia deplorabila pe care o constatam.

Odata cu interesul si sustinerea pe care le aratam, ar fi trebuit sa avem o colaborare fructuoasa cu toate partile cointeresate si sa apara rezultatele pozitive.

De altfel, aceasta a fost si principala tema a discursului meu din prima vizita oficiala pe care am facut-o din postura de ministru, tot pe litoral, tot in ianuarie, dar in urma cu doi ani", scrie Udrea.

Reprezentantul ministerului adauga ca a constatat cu dezamagire ca lucrurile nu merg nici pe departe asa cum a sperat.

"La debandada constructiilor noi, se adauga rezultatele proaste ale privatizarilor in turism. Hoteluri cumparate pe nimic sunt tinute inchise de smecherii lor proprietari.

Hotelierii adevarati mi-au cerut astazi nationalizarea acestora.

Cred ca o solutie trebuie gasita impotriva celor care isi bat joc de sansa Romaniei de a creste economic prin dezvoltarea turismului, invocand garantarea prin Constitutie a dreptului la proprietate", precizeaza ministrul.

De asemenea, Udrea subliniaza ca in doi ani, si pentru prima oara dupa Revolutie, Guvernul a investit prin MDRT peste 80 de milioane de euro in proiecte de infrastructura turistica, din care mai mult de 5 milioane de euro pe litoral.

"Elaboram in mod profesionist PUZ-ul plajelor, care va fi gata pana in 15 martie, si vom achizitiona si implementa un plan de masuri concrete care sa dezvolte sudul litoralului", adauga Elena Udrea.

Ministrul mentioneaza ca oricat s-ar stradui ministerul, "daca autoritatile publice locale vad litoralul ca pe propria mosie, de pe urma careia isi pot strange o frumoasa avere, atunci sansele de salvare a turismului litoral sunt foarte mici".

In incheiere, Udrea mai spune ca interesul public nu poate fi ignorat fata de interesul economic privat. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#elena udrea, #litoral, #administratia locala, #rechinii imobiliari, #litoralul romanesc , #stiri Elena Udrea