Udrea: programul de infrastructura nu este dedicat PDL

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 14:55
1452 citiri
Udrea: programul de infrastructura nu este dedicat PDL

Ministrul Dezvoltarii Elena Udrea a precizat luni ca nu se cuvine a specula ca Programul national de dezvoltare a infrastructurii este dedicat comunitatilor conduse de primari PDL cata vreme acest program va rezolva problemele de infrastructura din toate localitatile din tara, informeaza NewsIn.

"Avand in vedere numarul mare de localitati care vor beneficia de investitii prin acest program, nu se cuvine a specula ca este un program dedicat localitatilor sau comunitatilor conduse de primari PDL.

Vorbim de minimum 1.500 de localitati in care se va realiza infrastructura de apa-canal, statii de epurare si de aproximativ 800 de localitati in care se va realiza si infrastructura sociala", a spus ministrul Elena Udrea la finalul sedintei Guvernului in care a fost aprobat, prin Ordonanta de urgenta, derularea Programului national de dezvoltare a infrastructurii.

Udrea a dat asigurari ca "nu va mai exista nicio localitate care sa nu aiba apa si canal" si a precizat ca directivele europene sunt cele care obliga tara noastra ca, pana in 2015- 2018, sa existe in toate localitatile apa, canalizare si statii de epurare.

"Cred ca speculatia care a inceput sa fie facuta este lipsita de argument, pe cata vreme vom reusi cu acest program sa rezolvam probleme de infrastructura din toate localitatile din tara noastra", a subliniat Udrea, referindu-se la declaratiile potrvit carora de acest program national vor beneficia primariile PDL.

Ministrul a aratat ca MDRT are incepute lucrari privind retelele de apa in valoare de 200 de milioane de euro, in 2010 alocandu-se 60 de milioane de euro din bugetul de stat pentru aceste lucrari. De asemenea, in ce priveste infrastructura rutiera, au inceput lucrarile de reabilitare a 4.000 de kilometri de drumuri judetene si de interes local.

"Suma pe care MDRT o aloca celor trei sub-programe( unul referitor la reabilitarea si modernizarea a 10 mii de km de drumuri judetene si de interes local, altul intitulat "Modernizarea satului romanesc" si cel de-al treilea referitor la apa, canal si statii de epurare) este de 4 miliarde de euro.

Nevoia de a finanta aceste lucrari de investitii este una dovedita si probata, in primul rand, pe langa ceea ce vedem fiecare, si anume lipsa infrastructurii de transport, a infrastructurii de utilitati, dar, dincolo de asta, aveam foarte multe proiecte depuse pentru a fi finantate de UE", a spus ministrul Elena Udrea.

"Proiectele incep sa se deruleze din 2011 si urmeaza sa finalizeze lucrarile in 2015, lucrarile de constructie. Plata proiectelor se deruleaza pe intervalul 2011-2020.

Finantarea proiectelor se asigura din sume alocate anual, cu aceasta destinatie din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, de la bugetul de stat, de la bugetele ministerelor de resort, precum si din alte surse legal constituite.

In fapt, finantarea acestor proiecte, in primii doi ani urmeaza a fi asigurata de catre constructor, de catre executanti, fie din surse proprii, fie prin contractarea unor credite, urmand ca din anul 2013, Ministerul sa inceapa sa achite contravaloarea acestor lucrari pe masura ce sunt finalizate", a mai explicat ea.

La randul sau, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a sustinut ca ministerul sau are, in cadrul Programului national de infrastructura, doua componente-una care tine de reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa, alta referitoare la prevenirea inundatiilor.

"Intr-adevar, suntem ramasi in urma atat la colectarea apelor reziduale, cu vreo 8% fata de angajamentele Romanei - si avem angajamente pana in 2014-, cat si la existenta statiilor de epurare, tot asa, circa 9% intarziere. Acest lucru ce inseamna? Ca nu au fost bani pentru a fi in concordanta cu aceste angajamente, de aceea vine acest proiect, in completare", a explicat Borbely.

Referindu-se la prevenirea inundatiilor, Borbely a aratat ca au fost alocate, in acest an, 860 de milioane de lei in acest sens, alte 600 de milioane de euro completand aceasta suma, din 2013.

"S-a decis finantarea de la bugetul de stat a proiectelor ramase restante pe masura 322 de modernizare a spatiului rural romanesc, drum, canalizare, obiective sociale, iar pentru ca foarte multe primarii au cheltuit bani pe studii de fezabilitate pentru proiecte care nu au fost fiantate in integralitate am luat decizi de a continua finantarea acestora de la bugetul de stat. Sunt cel putin 800 de proiecte ramase restante de pe masura 322", a precizat si premierul Emil Boc.

#udrea, #pdl, #infrastructura, #borbely , #stiri Elena Udrea