Unde au petrecut romanii de Paste

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 17:03
1314 citiri
Unde au petrecut romanii de Paste

Aproximativ 80% dintre cei 60.000 de romanii care au cumparat pachete turistice pentru perioada sarbatorilor de Paste au ales statiunile de pe Valea Prahovei, zona Bran Moeciu, litoralul romanesc si Bucovina, a declarat purtatorul de cuvant al ANAT, Traian Badulescu.

"Fata de anul trecut, s-a inregistrat o crestere de pana la 10% a numarului de turisti pentru destinatiile interne, daca nu luam in calcul zilele libere de 1 Mai", a spus Badulescu.

Potrivit ANAT, peste 70% din cele 25.000 de persoane care au ales sa petreaca Pastele in afara tarii au preferat Grecia si Bulgaria.

In 2008, peste 35.000 de romani si-au petrecut minivacanta de Paste si 1 Mai in Grecia, Bulgaria si Turcia.

In ceea ce priveste destinatiile interne, anul acesta circa 30.000 de romani au preferat sa mearga, in perioada Sarbatorilor Pascale, pe Valea Prahovei si in zona Bran-Moeciu, potrivit primelor estimari ale Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Hotelurile din aceste zone au avut un grad de ocupare de circa 80-90%. Anul trecut, numarul celor care au ales sa-si petreaca minivacanta Paste-1 Mai in tara s-a ridicat la circa 80.000. Potrivit ANAT, Bucovina si litoralul romanesc s-au aflat printre preferintele a aproximativ 18.000 de romani.

"Comparativ cu locurile de cazare disponibile, cel mai bine a mers in acest an Bucovina, unde, in perioada sarbatorilor, au fost circa 8.000 de turisti", a declarat Badulescu.

Si litoralul Marii Negre, zona intens promovata de ministrul turismului, Elena Udrea, a atras in perioada sarbatorilor pascale circa 10.000 de turisti.

"Nu stiu daca s-a ajuns la 12.000 de turisti, cum a anuntat ministrul Turismului, Elena Udrea, dar noi estimam ca, la mare, de Paste, au fost circa 10.000 de turisti.

Asta si datorita preturilor speciale care au fost practicate. Astfel, un minisejur de trei nopti cu micul dejun inclus a costat intre 120 si 480 de lei", a spus Badulescu.

In timp ce hotelurile din nordul litoralului au inregistrat un grad de ocupare de circa 50%, cele din sud au fost aproape goale.

"Aproximativ 70% din turistii prezenti in weekend pe litoral au ales statiunile din nord, in special Mamaia, unde au fost organizate diferite evenimente.

Speram ca in sud gradul de ocupare sa creasca de 1 Mai, cand tinerii se indreapta, in special, spre Vama Veche si Costinesti", a afirmat Badulescu.

Alti 1.000 de romani au ales sa-si petreaca Sarbatorile Pascale in Delta Dunarii, restul preferand Sibiul, Maramuresul si statiunile balneare.

Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Daniel Vasilescu, a declarat, pentru NewsIn, ca din cei circa 12.000 de romani prezenti pe litoral la concertul sutinut de Paste de Goran Bregovici, doar circa 1.800-2.000 de persoane au fost cazate in hoteluri.

"Sa fim seriosi. Multi dintre cei care au fost la concertul lui Bregovici de pe litoral erau din Constanta.

Cei care au stat in hoteluri nu au fost mai mult de 2.000. De altfel, toate masinile care au sufocat in weekend statiunile din nordul litoralului aveau numar de Constanta", a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, numarul pachetelor turistice vandute de agentii cu ocazia Sarbatorilor Pascale se ridica la circa 45.000.

Dintre acestia, 18.000 au preferat sa se cazeze la pensiuni, si nu la hotel. Potrivit ANAT, pretul mediu al pachetelor turistice achizitionate de romani cu ocazia minivacantei de Paste a fost de 300 de lei pentru destinatiile interne si 250 de euro pentru cele externe.

De 1 Mai, operatorii spera sa vanda peste 70.000 de pachete turistice pentru destinatiile interne. Potrivit estimarilor ANAT, numarul romanilor care vor opta pentru litoralul tarii noastre se va ridica la circa 20.000, iar numarul celor care vor alege Bulgaria, Grecia, Turcia si Tunisia ar putea ajunge la 20.000.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#litoral, #sarbatori, #turism , #stiri Elena Udrea