Unde s-au dus banii Ministerului Dezvoltarii, in 2010

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 17:19
1829 citiri
Unde s-au dus banii Ministerului Dezvoltarii, in 2010

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat miercuri ca ministerul a finalizat anul trecut 88 de sali de sport, un patinoar, au fost reabilitati 314 km de drum si au fost semnate 545 de contracte in valoare de 1,578 miliarde euro, din fonduri europene, relateaza NewsIn.

"In 2010, s-au receptionat 88 de sali de sport, din 220 contractate.

In 2010 nu am inceput nicio lucrare noua, lucrarile erau fie in derulare, fie licitate, urmand a se da ordin de incepere a lucrarilor in 2010, dar toate erau din perioada de dinaintea preluarii conducerii ministerului.

In prezent, sunt in executie 84 de sali de sport, iar 48 vor primi ordin de incepe a lucrarilor in anul 2011.

Dintre salile de sport receptionate, trei sunt structuri preluate, cu o capacitate de 4.000 de locuri (inaugurate la Onesti, Calarasi si Piatra Neamt).

Bugetul alocat anul trecut a fost de 142,67 milioane lei", a spus Elena Udrea.

Totodata, s-au receptionat lucrarile de consolidare si reabilitare la sase sali de sport, in valoare de sase milioane lei, din zece sali de sport contractate si construite inainte de anul 2000.

In 2010, in ceea ce priveste Programul de constructie de locuinte pentru tineri destinate inchirierii, din 6.500 de unitati locative in lucru, 1.600 au fost finalizate anul trecut.

Din acestea, 2.700 au fost demarate anul trecut.

De asemenea, au fost inchise 1.700 de apartamente, in limita sumelor alocate, in judete din intreaga tara: Alba, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Buzau, Botosani, Caras Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Salaj, Suceava, Sibiu, Teleorman, Timis, Tulcea si Vrancea.

Valoarea totala a proiectelor a fost de 223,19 milioane lei, iar valoarea bugetului alocat in 2010 a fost de 196,44 milioane lei. Anul trecut au mai fost contractate lucrari pentru constructia a 29 de bazine de inot, iar 15 din ele se afla in executie efectiva, in Alba, Arges, Bacau, Bistrita Nasaud, Cluj, Dambovita, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Neamt, Olt, Prahova, Tulcea.

Bugetul alocat acestora in 2010 a fost de 47 milioane lei. Au fost reabilitate trei obiective de sedii de asezaminte culturale, la Racari (Dambovita), Stei (Bihor) si Somcuta Mare (Maramures), iar alte 21 se afla in executie.

Bugetul alocat in 2010 a fost de 21 milioane lei. In 2010, au fost finalizati 314 km de drumuri, in valoare de 197,8 milioane lei, in judetele Alba, Arad, Arges, Brasov, Buzau, Botosani, Cluj, Constanta, Covasna, Calarasi, Giurgiu, Harghita, Iasi, Mehedinti, Suceava, Sibiu, Tulcea, Teleorman, Vaslui si Vrancea Au mai fost construite 234 de apartamente (locuinte sociale) si mai sunt 983 in executie.

In 2010, au fost incluse in program 30 de obiective amplasate in 26 de localitati din 21 de judete.

In plus, au mai fost finalizate, pana la sfarsitul anului 2010, alte 471 apartamente destinate chiriasilor evacuati din locuintele retrocedate fostilor proprietare.

Din bugetul alocat in 2010 programului de reabilitare termica a locuintelor, de 301 milioane lei, ministerul a finalizat lucrari la peste 29.000 de apartamente si a demarat lucrari noi la circa 25.000 apartamente.

Din 59 de proiecte privind reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare a statiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare, aprobate in anii anterior, anul trecut au fost finalizate 15 sisteme, la Sarmasu, Reghin, Stei, Beclean, Sangeorz-Bai, Nasaud, Salva, Cosbuc, Lehliu Gara, Navodari, Titu, Bumbesti, Jiu, Corunca, Fantanele si Macin, in valoare totala de 88,5 milioane lei.

In 2010, a fost finalizata constructia unui singur patinoar artifical, demarat inca din 2009, la Brasov (investitie totala de 38,6 milioane lei, din care 11,2 milioane lei fusesera alocate in anul trecut).

"Daca ar fi sa definesc activitatea ministerului in 2010 intr-un singur cuvant, acesta ar fi eficienta.

Cu un buget mai mic cu 41% decat in anul 2009 (de 2,2 miliarde lei), cu multe datorii ramase de platit, am reusit in 2010 sa finalizam din proiectele incepute, sa demaram proiecte noi, sa achitam toate aceste datorii.

A fost anul in care am construit locuinte, am reabilitat drumuri, am construit retele de apa, canalizare, am construit si am dat in folosinta partii de schi, patinoare, sali de sport", a declarat Elena Udrea. Udrea: Rezultatele MDRT din 2010 sunt multumitoare, dar ne propunem ca in 2011 sa reusim cel putin cat in anul trecut "Am creat in sfarsit brandul turistic al Romaniei. Am reusit sa avem o o crestere a numarului de turisti in Romania si speram ca aceasta crestere sa se consolideze si in acest an", a adaugat Udrea.

Aceasta a reiterat faptul ca Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) este campion la absorbtia fondurilor europene gestionate prin Programul Operational Regional.

"Am semnat 1.043 de proiecte in valoare totala de 3,084 miliarde euro, cu finantare prin Programul Operational Regional, din care 1,6 miliarde euro numai in 2010.

Totodata, au fost semnate 90 de contracte de finantare de Autoritatile de Management, de peste 80 milioane euro, si 88 de contracte de peste 75 milioane euro, pe programul Romania-Bulgaria si Romania-Serbia", a spus ministrul Udrea. MDRT a trecut anul trecut prin doua restructurari, fiind redus cu 158 numarul de posturi, din 830, si au fost reduse cheltuielile cu bunuri si servicii cu 37%.

"In 2010, am gandit o prioritizare a investitiilor, in functie de stadiul fizic, alt factor fiind factorul social. Astfel ca am ales sa finantam cu prioritate proiectele deja demarate.

Pentru a eficientiza activitatea si a rationaliza costurile, in primele sase luni ale anului, am introdus standarde de cost, suntem primul minister care a introdus standarde de cost incepand cu anul trecut.

Pe lucrari publice, un km de drum judetean costa la fel la Constanta ca in judetul Maramures", a mai spus Udrea.

Totodata, ministrul a spus ca a decis anul trecut limitarea valorii actelor aditionale pe care constructori obisnuiau sa le solicite dupa semnarea contractelor, la doar 10% din valoarea acestora.(intotdeauna, daca legea permitea, valoarea era de 49,9%, iar in prezent este de 9,9%.

De asemenea, MDRT a fost responsabil cu obtinerea materialelor de constructie pentru reconstructia caselor afectate de inundatii, proiect pentru care a avut 36 milioane lei, pentru construirea a 926 de case si pentru repararea a 3.608 case afectate de inundatiile din 2010.

Materialele s-au achizitionat prin Bursa Romana de Marfuri, de catre ANL, iar ele au ajuns in judetele Alba, Arges, Bacau, Botosani, Caras Severin, Covasna, Harghita, Iasi, Ialomita, Neams, Suceava, Tulcea si Vaslui.

In 2010, au existat 17 proiecte pe infrastructura schi, in valoare de 87,5 milioane lei, 54 partii de schi (din care 23 cu instalatie nocturna si 14 partii de schi cu zapada artificiala), doua piste biatlon, un poligon de tragere si o trambulina.

Totodata, 11,65 milioane lei au fost alocate anul trecut pentru zece proiecte pe infrastructura montana, 28 baze salvamont, 18 refugii montane, doua cabane multifunctionale, un heliport si sase centre de informare turistica.

Pe Subprogramul privind dezvoltarea statiunilor turistice, au fost demarate zece proiecte de 37 milioane lei, pe infrastructura balneara, fiind construite doua complexe balneare, opt bai traditionale, un muzeu balnear, sase lacuri sarate amenajate si doua lacuri dulci amenajate, fiind finalizate sase proiecte, in Arad, doua in Covasna, Harghita, Praid, Ocna Sibiului, Calimanesti.

A fost finalizat si un port de agrement la Galati, de 500.000 lei. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a participat anul trecut la peste 25 de manifestari expozitionale internationale de turism si la opt manifestari de turism in tara. 2010 este si anul cand TUI s-a intors pe litoral, dar si anul realizarii si inaugurarii brandului turistic national al Romaniei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#mdrt, # bani, # fonduri, # ue , #stiri Elena Udrea