Boc: Romania ar putea fi scutita de contributia la FMI

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 13:35
1027 citiri
Boc: Romania ar putea fi scutita de contributia la FMI

Romania ar putea sa nu fie nevoita sa contribuie cu resurse suplimentare la fondul de 50 de miliarde de euro la FMI pentru ca are un acord cu institutia, a declarat, vineri, Emil Boc, premierul Romaniei.

"Tarile care sunt in acord cu FMI nu contribuie la acest fond suplimentar. Romania nu ar trebui sa contribuie la aceasta suma de 50 de miliarde de euro, dar vom astepta concluziile UE pentru a vedea daca se mentine acest punct de vedere", a explicat Emil Boc, in direct, la Radio Romania Actualitati.

Solutia care pare ca se contureaza este cea a unui acord interguvernamental pentru sustinerea unei "reguli de aur", spune Boc. Potrivit premierului, "vom vedea la sfarsitul Consiliului care sunt statele care vor opta pentru acest acord".

Emil Boc a mai vorbit si despre reducerile de cheltuieli bugetare pe care Romania a reusit sa le faca, pe care le-a numit "rezultatul unei necesitati de a salva tara de colaps economic".

El a reiterat tinta de deficit zero pentru viitor: "Asta vrea sa impuna UE tarilor din zona eruo si non euro, sa vina si sa propuna bugete echilibrate, cu acoperite in economie, care sa poate fi finantate".

Mai departe, premierul a oferit exemplu Germaniei si al esecului pe care l-a avut cu putin timp in urma cand a incercat sa obtina 10 miliarde de euro si a luat 3,5 miliarde de euro prin vanzarea de eurobonduri. El subliniaza ca motorul economic al Europei nu a reusit sa stranga bani, pe cand Romania nu a pierdut niciodata ocazia de a ridica bani.

"Germania nu a reusit sa ia intreaga suma pe care a dorit-o pentru a finanta datoria publica. Antonescu si Ponta nu pricep ce se intampla in lume si propun sa marim deficitul cu 4% din PIB in 2012, cand UE vorbeste de deficit de 0,5%. Nu se mai poate trai pe datorie, trebuie sa muncesti inainte de a primi recompensa", a spus Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Emil Boc contributie FMI, #fond FMI 50 mmiliarde, #Romania plata FMI , #Criza economica