Boc a demisionat. Predoiu, premier interimar. Vezi reactii si ce urmeaza LIVE

Luni, 06 Februarie 2012, ora 10:33
3068 citiri
Boc a demisionat. Predoiu, premier interimar. Vezi reactii si ce urmeaza LIVE

Emil Boc si-a anuntat, luni, demisia din functia de prim ministru al Romaniei. Premierul a explicat, in declaratia de dupa anuntarea demisiei, ca nu se agata de putere.

13.50Bursa a scazut dupa anuntul demisiei premierului

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut dupa anuntul demisiei premierului Emil Boc, indicii depreciindu-se cu 2-3 procente, dar corectiile sunt normale si nu este de asteptat inceputul unei ajustari severe, a declarat Gabriel Aldea, director la casa de brokeraj Intercapital Invest.

'A fost o perioada de crestere a cotatiilor, pentru unele actiuni au fost inregistrate in ultima perioada cresteri foarte mari. Exista o teama privind eventuale corectii si anuntul demisiei premierului a fost impulsul pentru o corectie a preturilor.

Este insa o corectie normala, ar fi fost exagerata o corectie de 10%, iar volumele de tranzactionare sunt de asemenea normale. Nu este panica', a spus reprezentantul Intercapital Invest.

12.10Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, a fost numit premier interimar.

Analistul Lucian Davidescu spune ca interimatul sau este posibil sa dureze doar cateva ore.

"Nimeni nu vrea sa isi asume o conducere de scurta durata, care poate sa fie de sacrificiu. In plus, partidele nu au oameni competenti din care sa aleaga, sa faca o schimbare rapida in structura si modul de abordare a economiei", mai spune analistul economic.

Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei, a fost desemnat premier interimar de catre seful statului, Traian Basescu.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a luat act de demisia premierului Emil Boc si, in temeiul articolelor 94 lit. (c), 100 alin. (1), 106 si 107 alin (3) din Constitutia Romaniei republicata, precum si al articolelor 5 si 9 alin (1) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si completarile ulterioare, a semnat Decretul de numire a domnului Catalin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar al Guvernului Romaniei, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

11.47 Emil Boc: Am depus si la presedinte demisia mea

"Vom discuta cu colegii toate solutiile posibile, iportant e un lucru: am luat aceasta decizie pentru a apara situatia economica a tarii cu atat de greu castigata de catre romani. Sper ca guverul sa ia o decizie rapida."

Demisie Boc: Cursul valutar, prima victima

10.32 Emil Boc si-a anuntat demisia

"Am depus mandatul guvernului pentru ca nu ma agat de putere", a declarat Emil Boc. El a adaugat ca "am luat decizia de a depune mandatul guvernului pentru a detensiona situatia politica din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat cu atatea suferinte".

"Ma adresez cu sinceritate, uitandu-ma in ochii romanilor: Le multumesc, ei au fost aceia care au salvat Romania, politicienii si-au facut doar datoria", a mai adaugat Emil Boc, precizand inca o data ca este constient ca prin masurile luate, Guvernul demisionar i-a "necajit" pe multi dintre romani.

"Dar in situatii de criza iei decizii cu capul, nu cu inima", a mai spus premierul, reiterand ideea exprimata si il alte randuri ca "medicamentul a avut un gust rau, dar a meritat, Romania s-a insanatosit".

Premierul a tinut sa puncteze, in cadrul declaratiei de presa, performantele economice din timpul mandatului sau:

"Pentru 2011, Romania, dupa 2 ani de cadere economica, incheie cu o crestere de aproape 2,5%, una dintre cele mai mari cresteri din UE. Atat FMI, cat si UE apreciaza ca Romania va avea o crestere economica peste cea a mediei euro", a precizat Emil Boc.

Premierul Emil Boc spune ca si-a dat demisia si pentru ca nu vrea sa puna in pericol stabilitatea economica a tarii.

"Am avut una dintre cele mai mari cresteri economice din UE. Avem cea mai mica datorie publica pe cap de locuitor, iar rata somajului este cu 2 puncte sub media europena. Cursul euro-leu este stabil, iar deficitul bugetar se afla sub control, fara probleme de finantare".

Premierul a spus ca stabilitatea economica inseamna ca nu avem un risc de neplata a salariilor si pensiilor si inseamna ca avem sansa in viitorul apropiat de marire a salarii si pensiilor.

"In zece ani, am avut decizii extrem de grele. Pe multi romani i-am facut sa inteleaga ca acele masuri au fost luate cu gandul la viitor Romaniei, nu pentru ca am dorit, ci pentru ca a trebuit".

Prim ministrul a mai spus ca este momentul sa lase loc unui nou guvern, care trebuie sa consolideze roadele muncii si sa fie popular, pentru ca nu mai are de luat masuri de austeritae. Romania este stabila si credibila din punct de vedere economic. Trebuie sa mergem mai departe", a concluzionat Emil Boc.

De asemenea, la insistentele jurnalistilor, Emil Boc a precizat ca va urma toti pasii procedurari, mai exact el isi va depune demisia la presedinte si la Parlament, urmand ca Traian Basescu sa faca o noua nominalizare la sefia Executivului.

Mentionam ca pana la numirea unui nou guvern, actualii ministri si premierul raman interimari.

Reactii la demisia Guvernului Boc

Jeffrey Franks: Acordul continua

Nu vad niciun motiv pentru care acest eveniment ar avea vreun impact asupra acordului. Ne asteptam ca acordul sa continue.

Nu este treaba nostra sa comentam un alt guvern. Toate partidele sunt constiente, iar eu ma astept ca orice schimbare de guvern sa nu duca la iesirea din program.

Ne asteptam ca orice guvern vine sa avem un partener bun de discutii.

Vasilescu: Premierul si cursul valutar nu au nicio legatura

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a raspuns jurnalistilor la intrebarile cu privire la demisia premierului Boc: "Si interesele sunt multe si nevoile sunt multe", iar un premier care nu are un sprijin puternic va "jongla" cu greu intre interese si nevoi.

In ceea ce priveste legatura intre premier si cursul valutar, Adrian Vasilescu, este de parere ca aceasta nu exista. "Guvernul are legatura cu fundamentele economice si sigur ca apare aceasta legatura. Dar cursul e o chestiune mai complicata si nu are sens sa intram in detalii tehnice", a spus consilierul guvernatorului BNR.

Banca Nationala nu se amesteca in problemele Guvernului, a declarat Vasilescu, in incercarea de a oferi un raspuns intrebarii "cine ar trebui sa fie urmatorul prim-ministru?".

Intrebat daca noul premier ar putea fi un membru BNR, Vasilescu a declarat ca in mod sigur "nu va fi guvernatorul, pentru ca in momentul de fata Banca Nationala este postul strategic cel mai important din economia romaneasca".

Dinu Patriciu: Ce trebui sa faca un tehnocrat in continuare

Un premier tehnocrat ar trebui in urmatoarea perioada sa uite de alegeri si sa se ocupe numai masuri care sa stimuleze cresterea" , a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu, subliniind contextul la nivel european, in care zona euro se poate confrunta cu o criza adanca. "Probabil ca unele dintre tarile periferice va parasi zona euro, daca nu cumva Germania", a adaugat acesta.

Intrebat daca este de parere ca un premier tehnocrat ar trebui sa micsoreze CAS-ul, acesta a raspuns afirmativ: "Cred ca da, pentru ca sunt masuri care se impun cu forta eficientei. Daca nu stimulam consumul intern (...) cu siguranta vom intra in recesiune", a adaugat acesta.

Dinu Patriciu numeste zvonurile cu privire la o eventuala candidatura a sa la postul de premier drept "o greseala". Inrebat daca ar fi potrivit pentru postul de premier acesta a declarat "eu sunt om de afaceri".

Cu toate acestea, Patriciu este de parere ca un om de afaceri ar putea ajunge la aceasta functie, si, chiar mai mult, tot guvernul ar trebui sa fie onstituit din oameni de afaceri. "In acelasi timp, cred ca e mai util c efac acum, in ceea ce ma priveste", a declarat Dinu Patriciu.

Aurelian Dochia, economist

- Azi, maine, este posibil sa vedem o tulburare, dar nu ma astept ca aceasta decizie sa determina o schimbare importanta si pe termen mediu.

- Pietele sunt cam nervoase, in momentele acestea, dar depinde cat de repede se va rezolva criza politica.

Adrian Vasilescu, BNR

- O schimbare de Guvern e un lucru important.

- Pentru Banca Nationala, lucrurile sunt simple: Banca Nationala nu se amesteca in alegerea Guvernului, dar colaboreaza cu Guvernul pe care ni-l da tara.

- Daca un nou Guvern nu da incredere opiniei publice, atunci impactul este negativ .

- Daca un nou Guvern da o speranta si o raza de incredere, impactul este cu siguranta pozitiv", a spus el.

Mihai Muresian, economist

- Dupa demisia Guvernului este incertitudine in randul investitorilor, iar aceasta nu face bine pietei. Bursa era in stagnare la momentul anuntului premierului, dupa care a inceput sa scada usor.

Demisie Boc: Bursa de la Bucuresti, in scadere.

Elena Udrea, ministrul Turismului si Dezvoltarii Regionale

- Demisia nu a fost discutata in partid

- A avut un mandat greu, dar de succes. A facut ceea ce trebuie pentru tara, se retrage si lasa locul unui guvern mai bun.

- Se va decide in urma consultarilor cu presedintele cine va fi noul prim-ministru.

Kelemen Hunor, ministrul Culturii

- Nu o sa venim cu nicio propunere, pentru ca nu UDMR-ul face propuneri.

Anca Boagiu

- Nu vreau sa alimentez supozitii. Guvernul a luat o decizie de maxima responsabilitate si cei ce vor veni vor trebui sa continue ceea ce a facut acest Guvern.

#demisie emil boc, #emil boc premier Romania, #guvern romania, #demisie premier , #demisie