Demisie Boc: Transa FMI de 505 milioane euro nu e in pericol

Luni, 06 Februarie 2012, ora 13:02
2256 citiri
Demisie Boc: Transa FMI de 505 milioane euro nu e in pericol

Concluziile prezentate de Jeffrey Franks, cu ocazia incheierii misiunii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, starnesc reactiile analistilor romani.

Seful FMI a anuntat ca recomanda aprobarea urmatoarei transe din acordul stand-by, in valoare de 505 milioane euro la finalul lui martie. Analistii considera ca aceasta decizie nu va fi influentata de demisia premierului Emil Boc.

"Este un angajament luat cu guvernul Romaniei, nu are importanta ca un guvern demisioneaza cu altul. Aici e vorba de niste angajamente luate de stat, prin guvernele lor", a explicat consultantul financiar Valentin Ionescu.

Reprezentantii FMI au revizuit in scadere prognoza de crestere economica de la 1,8%-2,3% la 1,5%-2%. Valentin Ionescu apreciaza ca decizia a fost luata mai putin pe baza performantelor interne si mai curand pe situatia din Europa, care ne afecteaza in mod direct.

"Se porneste de la analizarea surselor de formare a a produsului intern brut, care s-a bazat in cazul nostru pe cresterea de export. Aceasta crestere tine de evolutia economica din vestul Europei, unde avem debuseuri", a declarat Valentin Ionescu.

Pe de alta parte, analistul economic Ilie Serbanescu considera ca prognozele FMI si ale CE sunt mult prea optimiste:

"Cea mai buna prognoza este la jumatatea prognozei FMI", a declarat Ilie Serbanescu.

In ceea ce priveste subiectul pretului redus la gaze de care beneficiaza companiile de ingrasaminte, analistii au de asemenea puncte de vedere diferite. Ilie Serbanescu considera ca un pret mai mic este justificat, insa beneficiarii care nu isi achita obligatiile la stat ar trebui trasi la raspundere.

"Au existat niste ordonante in baza carora s-au facut aceste lucruri si se practica in toata lumea, si anume a vinde resurse mai ieftin, en-gros.

Singurul lucru in neregula este ca cei care au beneficiat aveau datorii. In rest, totul e legal si e si firesc. Daca luati o suta de pantofi va asteptati la un discount", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.

Pe de alta parte, Valentin Ionescu considera ca subiectul nu a fost corect abordat de seful delegatiei FMI:

"Subiectul este inexact si incorect pus. Chiar daca in trecut au existat subventii, acum pretul este reglementat ca si in alte tari din UE. Sa nu ne spuna noua nimeni ca avem nevoie de preturi liberalizate, se numeste scumpire de pret.

S-au luat masuri mai demult: a fost o ordonanta care acorda subventii producatorilor de ingrasaminte chimice din Romania si care crea o concurenta neloiala, insa a fost modificata. Acum sunt preturi reglementate pentru toti consumatorii industriali", a afirmat Valentin Ionescu.

Jeffrey Frank a adus in discutie si problema contractelor bilaterale pentru energie negociate direct, de care beneficiaza anumite grupuri si care aduc pierderi companiilor de stat.

Valentin Ionecu considera ca solutia acestei probleme este liberalizarea pretului la energia electrica:

"Trebuie sa se puna capat acestor contracte cu baietii destepti. Daca din punct de veder juridic nu s-a reusit acest lucru, probabil ca se incearca prin liberalizarea preturilor la electricitate. Cum iti alegi singur distribuitorul, unii vor fi eliminati, altii nu", a declarat Valentin Ionescu.

#fmi, #jefrrey franks , #demisie