Oamenii de afaceri vor guvern tehnocrat, dar nu-si pun mari sperante in el

Luni, 06 Februarie 2012, ora 16:33
1616 citiri
Oamenii de afaceri vor guvern tehnocrat, dar nu-si pun mari sperante in el

Guvernul Boc a luat si masuri bune, insa multe dintre ele au venit prea tarziu si nu au fost comunicate bine, iar demisia lui va detensiona situatia politica si sociala din tara, cred oamenii de afaceri, care vad ca solutie un guvern de tehocrati sau macar unul condus de un premier tehnocrat.

Dan Sucu, proprietarul grupului Mobexpert, spune ca Guvernul Boc a facut destul de multe lucruri bune, dar le-a facut incomplet si intotdeauna tarziu. El a completat ca Guvernul nu a luat masurile din proprie initiativa, ci la presiunea Fondului Monetar International.

Sucu vede Cabinetul Boc ca pe niste naufragiati care au reusit in final sa umfle barca de salvare, dar care apoi nu si-au mai dat seama unde este tarmul.

"Indiferent daca viitorul guvern va fi tehnocrat sau politic, va fi tot ca Guvernul Boc, pentru ca presedintele nu va accepta niciodata un alt guvern decat unul vasal punctului sau de vedere", a mai spus proprietarul Mobexpert.

Josef Goschy, proprietarul lantului hotelier Unita Turism, crede in schimb ca singura sansa pentru dezvoltarea economiei este numirea unui tehnocrat. "Nu avem in momentul de fata niciun politician care sa poata conduce guvernul", a afirmat el.

Omul de afaceri sustine insa ca nu schimbarea premierului este suficienta pentru dezghetarea economiei, ci stimularea economiei, care sta in puterea bancilor. "Solutia ar fi fost ca guvernul sa ramana asa pana la toamna, iar bancile sa inceapa sa dea credite catre firme, pentru ca acestea sa poata face investitii si sa stimuleze astfel consumul", a mai spus Goschy.

Enache (Continental): Demisia lui Emil Boc ar trebui sa fie urmata de alegeri anticipate

Un alt proprietar de lant hotelier, Radu Enache (Continental) crede ca demisia lui Emil Boc este tarzie, dar ca ea ar trebui sa fie urmata de alegeri anticipate.

"Boc a fost obligat sa ia niste masuri care trebuiau luate cu cel putin doua guverne in urma. Cea mai mare problema a Guvernului Boc a fost ca a luat masuri de austeritate fara sa ia si contramasuri care sa tina economia in functiune. Daca ai taiat salariile si pensiile, nu trebuie sa maresti TVA la toate categoriile", a spus Enache.

Demisia Guvernului este un prim pas spre conciliere politica, crede Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil Romania si actualul reprezentant in Romania al lui Vagit Alekperov, presedintele grupului petrolier rus Lukoil.

"As vrea un guvern care sa fie sustinut de toate partidele. Toata clasa politica trebuie sa isi asume responsabilitatea de a scoate Romania din criza. Trebuie sa strangem cureaua, criza economica nu s-a terminat".

"Masurile nepopulare luate de acest executiv ar fi afectat imaginea oricarui guvern. Astfel de masuri au fost luate si in alte state europene. Daca PSD si PNL ar fi fost in locul acestui guvern ar fi luate aceleasi masuri, nici nu ma indoiesc de asta. Orice guvern in aceasta perioada de criza era sortit sa fie sacrificat", a afirmat Tampiza.

Mihai (Fan Courier): Noul guvern trebuie format rapid, pentru a nu destabiliza mediul de afaceri

Directorul de dezvoltare al FAN Courier, Adrian Mihai, considera ca un nou guvern trebuie sa fie compus din tehnocrati si trebuie format rapid, pentru a nu destabiliza mediul de afaceri.

"Pentru perioada urmatoare ar trebui un guvern de tehnocrati care sa duca tara mai departe pana la alegeri, cand vom vedea ce se mai intalmpla, in functie de cine iese. Cred ca un guvern de tehnocrati va detensiona situatia policita si sociala din tara. Daca se va pune rapid un prim-ministru si va forma cabinetul, nu vor fi probleme, dar daca se va ajunge sa se tergiverseze, atunci mediul de afaceri va avea de suferit", a spus Mihai.

El a afirmat ca guvernarea Boc a avut performante in ceea ce priveste macroeconomia, dar nu a stiut sa comunice.

"Mi s-a parut o guvernare macroeconomica buna, pe cifre, cu un deficit bun. Boc s-a incadrat in tinte care pareau de neatins la inceputul anului. Din punct de vedere al comunicarii, a stat mai prost si lucrul acesta l-a costat. Chiar unii ministri au probleme de comunicare si cred ca asta l-a tras in jos", a adaugat Mihai.

Lixandru (UNTRR): Trebuie schimbati doar miniatrii care nu performante, nu tot guvernul

Vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Ion Lixandru, nu crede ca demisia lui Emil Boc va destabiliza mediul de afaceri si spune ca nu trebuie schimbat intregul cabinet, ci doar ministrii care nu au performante.

El este de parere ca noul guvern ar trebui sa fie format din tehnocrati, dar acest lucru nu este suficient pentru a provoca o schimbare a tarii la nivel general.

"Asteptarea mea si a celorlati este ca ar trebui sa vina un om care se pricepe la ceva, si ar fi bine sa se priceapa la economie. Ma bucur ca a picat Guvernul, care, desi a luat unele masuri, nu a vizat economia reala, iar cei care produc ceva in tara asta nu au fost incurajati", a declarat Constantin Toma, proprietarul grupului Romet din Buzau.

Toma (Romet): Urmatorul cabinet sa fie un amestec de specialisti si politicieni, pentru a avea sustinere in Parlament

El a afirmat ca in actualul context economic este nevoie de lideri politici specialisti in economie, calitate care nu poate fi suplinita de consilieri.

Toma a mai spus ca se asteapta ca urmatorul cabinet sa fie un amestec de specialisti si politicieni, pentru a avea sustinere in Parlament.

"Sper ca deciziile politice sa fie luate independent de activitatea administrativa a ministerelor. Cred ca urmatorul guvern va fi tot unul politic, dar deciziile vor fi mai mult tehnice", a spus Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC).

Parvan (AOAR):Orice guvern insa trebuie sa guverneze cu fata la economie, altfel are surprize neplacute

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), afirma ca mediul de afaceri isi face contractele indiferent de cine este la guvernare si ca va colabora cu orice guvern.

"Orice guvern insa trebuie sa guverneze cu fata la economie, altfel are surprize neplacute. Mesajul nostru este: atentie cum guvernati astfel incat economia sa poata sa produca cat mai mult".

"Nu ne pronuntam in ceea ce priveste structura viitorului guvern, daca este mai bine sa fie tehnocrat sau politic, dar ne dorim un Guvern responsabil, pentru ca sunt de luat decizii care nu sunt simple. Mediul de afaceri lucreaza cu termeni de livrare, care nu se schimba dupa Guvern, asadar demisia Guvernului nu va disturba mediul de afaceri", a mai spus Parvan.

Biroul Permanent National al PDL a decis luni sa sustina desemnarea unui premier tehnocrat, dupa demisia Cabinetului Boc, au declarat surse din partid.

Premierul Emil Boc i-a anuntat luni pe ministri ca a decis sa depuna mandatul Guvernului. Presedintele Traian Basescu a luat act de demisia lui Emil Boc din functia de prim-ministru si a semnat decretul de numire a lui Catalin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#oameni de afaceri demisie Boc, #demisie premier Romania 2012, #demisie emil bog, #demisie guvern boc declaratii , #demisie