Vasilescu, BNR: Unui premier tehnocrat i-ar fi greu "sa faca echilibristica" la Palatul Victoria

Luni, 06 Februarie 2012, ora 11:30
1505 citiri
Vasilescu, BNR: Unui premier tehnocrat i-ar fi greu "sa faca echilibristica" la Palatul Victoria

Un premier are nevoie de sprijin politic, din partea unui partid puternic sau a unei coalitii, iar unui tehnocrat i-ar fi greu sa faca "echilibristica" la Palatul Victoria si sa impace "toate sperantele, interesele si nevoile de acolo", apreciaza Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"Eu am stat un an in Palatul Victoria, fiind consilier al premierului din 2000, Mugur Isarescu. Am plecat de acolo cu convingerea ca in Romania un premier si un Guvern trebuie sa fie sustinuti de partide. Personal, nu cred in ideea Guvernului de tehnocrati, pentru ca daca nu ai in spate ca prim-ministru un partid care sa te sustina si sa fie un partid puternic sau coalitie de partide care sa te sustina, este greu sa faci echilibristica la Palatul Victoria si sa impaci toate sperantele, toate interesele si toate nevoile de acolo.

Pentru ca si sperantele sunt mari si interesele sunt mari si nevoile sunt si mai mari", a spus Vasilescu la RFI, intrebat daca s-ar impune un premier tehnocrat.

Premierul Emil Boc i-a anuntat, luni, pe ministri ca a decis sa depuna mandatul Guvernului.

Vasilescu a aratat ca impactul schimbarii unui Guvern pe timp de criza asupra economiei depinde de gradul de incredere a opiniei publice in noul Cabinet.

"De obicei, exista impact, sigur ca da, o schimbare de Guvern e un lucru important. Pentru Banca Nationala, lucrurile sunt simple: Banca Nationala nu se amesteca in alegerea Guvernului, dar colaboreaza cu Guvernul pe care ni-l da tara. Daca un nou Guvern nu da incredere opiniei publice, atunci impactul este negativ. Daca un nou Guvern da o speranta si o raza de incredere, impactul este cu siguranta pozitiv", a spus el.

#Adrian Vasilescu BNR, #adrian vasilescu demisie boc, #demisie emil boc romania , #demisie