Deszi Attila, noul secretar general al Guvernului

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 15:15
1828 citiri
Deszi Attila, noul secretar general al Guvernului
Deszi Attila

Primul-ministru Emil Boc l-a numit pe Dezsi Attila in functia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, informeaza Guvernul.

Decizia primului-ministru intra in vigoare la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, relateaza NewsIn.

In Monitorul Oficial de joi a fost publicata hotararea privind aplicarea mobilitatii pentru Dezsi Attila din functia publica de prefect al judetului Hunedoara in functia publica de inspector guvernamental.

Deszi preia functia de secretar general al Guvernului, dupa ce Daniela Andreescu a fost demisa de Emil Boc, in urma negocierii purtate de UDMR pentru a sustine candidatul PDL, Vasile Blaga, la sefia Senatului.

Fost electrician in mina Lupeni

Dezsi Attila, noul sef al Secretariatului General al Guvernului, a fost electrician de mina timp de zece ani, si-a luat licenta in drept la 26 de ani, dupa care intra in administratia publica din Hunedoara, judet al carui prefect a fost, iar acum devine ocupantul unui post cheie.

Nascut la 9 iulie 1973, in Deva, judetul Hunedoara, Dezsi Attila a absolvit in 1991, Liceul industrial nr.1 Lupeni din Hunedoara, specializarea "electrotehnica", calificare "electrician".

Dupa liceu s-a inscris la Scoala postliceala din Grupul Scolar Industrial Minier Lupeni (1991-1993), de unde a iesit "tehnician automatizari". Primul sau loc de munca a fost cel de electrician la Exploatarea Miniera Lupeni (1991-2001), unde s-a ocupat cu intretinerea aparatelor si a retelelor de telecomunicatii.

Dezsi si-a luat apoi licenta in drept in 1999 la Facultatea de Drept din Cadrul Universitatii Ecologice.

A fost, apoi, consilier juridic la Regia Autonoma a Apei Valea Jiului, Petrosani (2001-2002) si la Spitalul Municipal Lupeni (2002-2005). Intre 2005-2006 a urmat specializarea "administratie publica" la Institutul National de Administratie. In prezent este doctorand in stiinte militare si informatii la Facultatea de Comanda si stat major din cadrul Universitatii Nationale de Aparare Carol I din Bucuresti.

In 2005, cand a fost numit secretar general la Prefectura Hunedoara, in 2006 devine subprefect al Hunedoarei, iar in ianuarie 2010 ajunge prefectul judetului Hunedoara. Un apropiat al europarlamentarului UDMR Iuliu Winkler, Dezsi a mai fost luat in calcul si pentru postul de ministru al Sanatatii, dupa demisia lui Cseke Attila.

Postul in care este propulsat Dezsi este unul cheie in Guvern. SGG controleaza RAAPPS, stabileste, dupa consultarea premierului, ordinea de zi a sedintelor de Guvern, deci are acces la actele normative si documentele ce vin de la ministere, prezinta actele normative adoptate primului-ministru, in vederea semnarii, si ministrilor care au obligatia punerii lor in executare, in vederea contrasemnarii, transmite hotararile, ordonantele de urgenta si ordonantele Guvernului secretarului general al Camerei Deputatilor, cu solicitarea publicarii in Monitorul Oficial, consemneaza, in scris, dezbaterile din sedinta Guvernului in stenograma sedintei, document clasificat "secret de stat", nivel "secret", conform legii si gestioneaza, in mod unitar, stenogramele sedintelor Guvernului.

Tot SGG asigura reprezentarea Guvernului si a primului-ministru in fata instantelor judecatoresti, impreuna cu ministerele care au obligatia de a pune in executare actele Guvernului si deciziile primului-ministru impotriva carora s-au formulat actiuni in justitie, precum si a structurilor din aparatul de lucru al Guvernului.

#Deszi Attila, #emil boc, #guvernul romania, #secretar general guvers , #Guvern