Boc: Acciza pe combustibil, propusa pentru a da bani campaniei electorale USL

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 14:55
1783 citiri
Boc: Acciza pe combustibil, propusa pentru a da bani campaniei electorale USL

Fostul premier Emil Boc a declarat, miercuri, raspunzand unei intrebari, ca acciza de 7 eurocenti pe litrul de combustibil este o taxa propusa "doar pentru a da bani de campanie electorala USL in 2014" si care nu ar trebui sa fie suportata de romani.

Intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza introducerea accizei pe combustibil de 7 euroecenti pe litru, Emil Boc a raspuns ca spera ca parlamentarii sa nu aprobe nici modificarea Codului Fiscal, prin care s-a introdus aceasta acciza la benzina, si nici bugetul cu acesti bani propusi a fi recuperati din taxa.

"Actorii institutionali din statul roman aplica prevederile prevazute in Constitutie, unii propun bugetul, presedintele are dreptul sa ceara reexaminarea bugetului pentru orice motiv. Mi se pare absolut firesc ca o taxa propusa doar pentru a da bani de campanie USL-ului in 2014 nu ar trebui sa fie suportata de romani. Cred ca acest element de bun simt ar trebui sprijinit de mai multa lume in ciuda uriasei masini de propaganda a Guvernului pentru sustinerea acestei taxe. Este o chestiune de bun simt sa nu pui o taxa pentru toti romanii ca sa sustii bugetul de campanie electorala a USL in 2014. Sper ca, pana la urma, parlamentarii care reprezinta vocea oamenilor din teritoriu, sa nu aprobe nici modificarea Codului Fiscal, prin care s-a introdus aceasta acciza la benzina, si nici bugetul cu acesti bani propusi a fi recuperati din aceasta taxa. Decizia este in concordanta cu ceea ce este in interesul omului de rand, de a nu plati campania electorala a USL si de a fi utilizate alte resurse financiare pentru acoperirea acelor bani din buget", a spus Boc.

Potrivit acestuia, relatia cu FMI merge mai departe atat timp cat Romania sta in parametrii economici consacrati.

"UE are cu Romania o intelegere stabilita la fel ca si cu toate tarile UE in materie de deficite. Romania a iesit din procedura de deficit excesiv, si trebuie sa stam sub un deficit de sub 3 la suta, in jur de 2 - 2,2 la suta. Cum ajungem la acest deficit este treaba interna a Romaniei, nici a UE, nici a FMI, cat timp respectam acesti parametri. Propunerea noastra este ca mentinerea in acest deficit de 2,2 la suta sa se faca fara sa se puna taxa suplimentara pentru romani", a mentionat Emil Boc.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca a decis sa nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenti la carburanti.

Marti, premierul Victor Ponta a declarat ca acciza la carburanti nu e prevazuta in Legea bugetului pe 2014, ci in alta lege, el aratand ca presedintele Traian Basescu foloseste aceasta "pacaleala" ca pretext pentru a nu semna Memorandumul cu FMI, problema sa fiind legata de Comisia de ancheta.

Acciza de 7 eurocenti va fi introdusa la litrul de benzina sau motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acciza carburanti, #Cod Fiscal modificari, #bani campanie electorala USL , #Premier