30.000 romani si-au cumparat vacante de Paste in tara

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 15:07
1741 citiri
30.000 romani si-au cumparat vacante de Paste in tara

Peste 30.000 de romani au facut pana in prezent rezervari pentru vacanta de Paste in tara, iar saptamana viitoare agentiile de turism se asteapta sa vanda alte 20.000-30.000 pachete, cifrele fiind mai mici comparativ cu acelasi interval din 2008, cand Pastele a fost insa apropiat ca data de 1 Mai.

 

"Ministrii nostri au primit ca sarcina din partea noastra sa faca o estimare cu privire la costurile sociale si economice ale propunerilor avansate la nivelul Guvernului astazi. (....) In acest moment, am trasat ca sarcina ministrilor sanatatii si colegilor care se ocupa in partid de problemele de energie gasirea de solutii pentru ca pensionarii cu venituri modeste, sub 6-7 milioane de lei, sa aiba acces la medicamente compensate suta la suta si sa aiba acces la o factura de intretinere si la costul curentului electric mult mai reduse", a declarat liderul PSD, dupa o intalnire a conducerii centrale cu ministrii social-democrati si secretarii de stat, informeaza Mediafax.

Geoana a mai aratat ca la nivelul PSD s-a creat o echipa pluridisciplinara care sa analizeze implementarea unui program de constructii de locuinte si crearea unui fond social locativ pentru tineri si familii cu probleme sociale.

Liderul PSD a criticat din nou faptul ca actualul Executiv nu a elaborat un plan coerent, national anti-criza. "Obsedati de nevoia de a respecta acordul cu FMI, Guvernul pierde din vedere faptul ca inca nu avem un raspuns la criza care se adanceste in Romania si credem ca acest raspuns anti-cIn total, in acest an firmele de turism se asteapta ca aproximativ 80.000 de romani sa isi achizitioneze pachete de vacanta in perioada Pastelui, peste 60% dintre acestia preferand destinatii interne.

Astfel, 50.000-60.000 de persoane isi vor petrece vacanta in Romania, iar restul de 20.000-25.000 de turisti vor merge in afara tarii, comparativ cu anul trecut, cand 80.000 de romani au preferat statiunile interne, iar 35.000 destinatii din strainatate.

"Cifrele sunt mai mici fata de ce am inregistrat anul trecut, insa trebuie sa mentionez ca atunci Pastele a coincis ca data cu 1 mai. Anul acesta romanii isi vor lua practic doua vacante in loc de una. De aceea, putem spune ca pe intern are loc de fapt o crestere de pana la 10% a numarului de turisti comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Traian Badulescu.

Potrivit reprezentantului ANAT, agentiile se asteapta la un varf al achizitiilor de pachete turistice in cursul saptamanii vitoare.

"Pana in prezent au fost vandute circa 60% din totalul pachetelor disponibile in agentii pentru destinatii din tara, iar in statiunile externe au fost rezervate 70% din vacante. Saptamana viitoare va fi varful de rezervari pentru perioada Pastelui, cand agentiile se asteapta cu siguranta la o frecventa mai mare a turistilor ca pana acum", a aratat Badulescu.

El a adaugat ca achizitia de pachete tursitice de Paste este stimulata de ofertele "early booking". Potrivit datelor ANAT, agentiile au vandut in acest an peste 12.000 de pachete prin programul "Inscrieri timpurii", valoarea totala a acestora depasind 12 milioane de lei.

Potrivit lui Badulescu, cele mai multe cereri pentru vacantele de Paste au vizat statiunile montane si rurale, dar si litoralul, care va inregistra o crestere semnificativa a numarului de turisti, fata de acelasi interval al anului trecut.

In ceea ce priveste destinatiile din afara tarii, pana in prezent au fost facute rezervari pentru 70% din ofertele agentiilor.

Totodata, o parte dintre turistii romani aleg capitale europene ca Viena, Budapesta sau Paris.

Referitor la preturile pachetelor, Badulescu a aratat ca, in cazul statiunilor interne, acestea variaza intre 50 de euro si 150 de euro, in functie de unitatile de cazare, servicii si perioada sejurului, in timp ce pentru destinatiile din strainatate tarifele pornesc de la 60 de euro si pot ajunge la peste 1.000 de euro.

"Bulgaria este o destinatie accesibila, un sejur de doua nopti de cazare, cu servicii all-inclusive, poate costa chiar si 30 de euro in perioada Pastelui", a mentionat Badulescu.

Pastele ortodox este sarbatorit in acest an pe 19 aprilie.iza care se lasa asteptat trebuie sa fie adoptat in paralel cu discutia despre rectificarea de buget", a mai declarat presedintele Senatului.

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Marian Sarbu, a declarat, in cadrul unei intalniri ce a avut loc miercuri cu membrii comisiei de specialitate din Camera Deputatilor, ca rectificarea de buget preconizata nu va afecta cresterea pensiei minim garantate sau a valorii punctului de pensie.

Ministrul Marian Sarbu a spus ca proiectul de Ordonanta de Urgenta referitor la rectificarea bugetara nu va aduce modificari considerabile bugetului ministerului pe care il conduce, iar sumele care sunt alocate bugetului de asigurari sociale va ramane neatins.

"In proiectul de ordonanta, la pensii sau alocatii pentru somaj nu avem diminuari. Cresterea pensiei minim garantate la 350 de lei, de la 1 octombrie, precum si cresterea punctului de pensie cu 3% sunt repere de protectie sociala ce raman neatinse", a declarat Sarbu in cadrul discutiilor cu deputatii din Comisia de munca.

Guvernul a discutat saptamana trecuta, in prima lectura, proiectul de act normativ privind rectificarea bugetara impusa de acordul cu FMI, care prevede o reducere a cheltuielilor cu 4,53 miliarde de lei si o crestere a veniturilor cu 1,37 miliarde de lei. Premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul trebuie sa emita, imediat dupa semnarea acordului de imprumut, un act normativ prin care sa faca o ajustare de 1,1% din PIB, reprezentand 5,9 miliarde de lei, prin reducerea cheltuielilor cu 4,53 miliarde de lei si prin cresterea veniturilor cu 1,37 miliarde de lei.

Actul normativ trebuie adoptat dupa ce autoritatile romane primesc, de la FMI si de la Comisia Europeana, scrisoarea privind incheierea acordului de imprumut, a spus Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#pasti, #romani, #sarbatori, #turism, #vacante , #stiri Emil Boc