51,16 miliarde de euro, bugetul Guvernului pe 2009

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 13:00
1404 citiri
51,16 miliarde de euro, bugetul Guvernului pe 2009

Bugetul pe anul 2009 prevede alocarea a 10 miliarde de euro pentru investitii, majorarea salariilor si pensiilor cu 5%, stabilirea unei pensii minime de 350 de lei, eliminarea primelor acordate bugetarilor, dar proiectul ar putea suferi modificari in urma consultarilor cu partenerii sociali.

Premierul Emil Boc a declarat, la finalul sedintei de ieri a Executivului, ca proiectul de buget prezentat reprezinta viziunea Guvernului, dar a precizat ca urmeaza sa aiba loc o noua runda de discutii cu sindicatele la inceputul saptamanii viitoare si ca, daca apar modificari, acesta va fi rediscutat intr-o viitoare sedinta.


Veniturile din resurse interne, luate in considerare la fundamentarea bugetului, reprezinta 31,63% din PIB, fondurile de preaderare reprezinta 0,79%, cele de postaderare sunt de 0,88%, la care se adauga deficitul bugetar de 2% din PIB, a declarat la finalul sedintei de ieri ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. "Acestea conduc la total resurse de 35,3% din PIB, adica 51,16 miliarde de euro", a spus el.
Din cele 51,16 miliarde de euro, circa 10 miliarde (7% din PIB) vor fi alocate pentru investitii. In ceea ce priveste cheltuielile obligatorii (asistenta sociala, pensii, contributii la bugetul UE), Romania va trebui sa achite 18,7 miliarde de euro. "Celelalte cheltuieli care raman pentru administrare sunt de 22,4 miliarde", a spus el.


Pogea a precizat ca Guvernul a luat in considerare, la fundamentarea bugetului, un curs de 4 lei pentru un euro in 2009.

Guvernul va aloca in acest an 1 miliard de lei pentru investitiile in drumuri judetene si comunale, din suma totala de 10 miliarde de euro destinata constructiei de drumuri, autostrazi si lucrarilor de canalizare. Pentru compensatii la incalzirea cu lemne si carbune vor fi alocate 483 de milioane de lei, pentru compensarea diferentei de pret pentru combustibil - 480 de milioane de lei, pentru lucrari de apa si canalizare - 470 de milioane, iar pentru pentru retehnologizarea centralelor termice - 70 de milioane de lei. De programul de investitii prevazut in noul proiect de buget vor beneficia aproximativ 1.150 de localitati.
Premierul nu a anuntat sumele de care va beneficia fiecare minister, insa in ceea ce priveste Ministerul Educatiei a spus ca alocarea este de "aproape 6% din PIB". Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat inainte de conferinta in care au fost prezentate deciziile privind bugetul pe anul 2009, ca ministerul pe care il conduce la beneficia in 2009 de 6% din PIB, inclusiv veniturile proprii.


Guvernul a decis ca salariile bugetarilor si pensiile sa creasca cu 5% in 2009 - procent reprezentand rata inflatiei pe anul 2009 - iar majorarea va avea loc in doua transe: aprilie si octombrie. In ceea ce priveste salariile cadrelor didactice, acestea vor fi majorate tot cu 5%, urmand sa creasca mai mult doar in functie de performanta.

Guvernul a mai stabilit o pensie minima sociala de 350 de lei. Persoanele cu pensii mici vor primi de la 1 iunie diferenta pana la 300 de lei, iar de la 1 noiembrie vor primi restul de bani, astfel incat pensia minima sa ajunga la 350 de lei.
Persoanele care se afla in somaj tehnic vor fi scutite, timp de trei luni, de la plata impozitelor si contributiilor de asigurari sociale (CAS). Contributiile de asigurari sociale vor fi suportate de stat in cele trei luni. Masura a fost luata in contextul in care mai multe companii mari din Romania, afectate de lipsa de comenzi, au recurs in ultimul timp la trimiterea personalului in somaj tehnic pentru diverse perioade, in care trebuie, conform legislatiei, sa plateasca salariatilor cel putin 75% din salariu. In plus, Guvernul a decis sa sustina cu 50% costul formarii profesionale continue pentru angajati si someri.


Pentru reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar, s-a stabilit ca bugetarii sa nu mai beneficieze de prime si sporuri incepand cu luna martie 2009, iar orele suplimentare nu vor fi platite, ci vor fi compensate prin acordarea de zile libere, masurile urmarind reducerea cheltuielile de personal cu 20%. Eliminarea sporurilor si a primelor se va aplica incepand cu luna martie, in functie de specificul locului de munca, dar dupa consultarea cu partenerii sociali.
Potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, ponderea sporurilor, primelor si stimulentelor in venitul salarial a crescut cu 272% din 2005. El a estimat ca, in urma aplicarii acestei masuri, ponderea cheltuielilor cu personalul in PIB va scadea de la 8,4% din PIB la 7,5%.
Executivul a mai decis ca Programul Rabla - care prevede inlocuirea autoturismelor vechi - va continua in 2009. Subventia pentru casarea masinilor vechi va fi de 3.800 de lei, iar numarul automobilelor incluse in acest program va fi extins la 60.000.

Ministrul Finantelor a anuntat ca Guvernul va rescrie Codul Fiscal intr-o forma simplificata, pana la 31 martie 2009, documentul urmand sa prevada neimpozitarea profitului reinvestit (cu aplicare incepand cu 2010), devansarea majorari accizelor pentru tutun si alcool si majorarea impozitelor pentru produsele de lux.

Contributiile de asigurari sociale vor fi majorate cu 3,3 puncte procentuale, astfel incat sa revina la nivelul celor aplicate in prima parte a anului 2008, a anuntat joi ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. Decizia vine in contextul in care bugetul asigurarilor sociale de stat, excedentar pana in octombrie 2008, a trecut pe deficit in noiembrie, cu un minus de 604 milioane de lei. In acest an, dezechilibrul s-ar putea adanci si mai mult, analistii grupului Citi estimand recent ca deficitul bugetului de pensii va ajunge la 2% din PIB in 2009. Guvernul a redus de mai multe ori contributiile sociale platite de angajati si angajatori in ultimii ani, in scopul reducerii costurilor salariale si descurajarii muncii fara forme legale.
Revenirea la CAS aplicat in prima parte a anului 2008 si accelerarea calendarului de majorare a accizelor va aduce un plus de 1,3% din PIB. Ministrul a precizat ca si cheltuielile cu bunurile si serviciile vor scadea de la 6,5% la 5% din PIB.

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#buget, #investitii, #proiect , #stiri Emil Boc