Absorbtia fondurilor UE, compromisa de licitatii gresite si conflicte de interese (Emil Boc)

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 15:36
1456 citiri
Absorbtia fondurilor UE, compromisa de licitatii gresite si conflicte de interese (Emil Boc)

Licitatiile facute in mod eronat si conflictele de interese pot compromite absortia fondurilor europene, spune premierul Emil Boc. acesta a cerut autoritatilor transparenta si responsabilitate maxima, informeaza Mediafax.

Boc a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, dupa semnarea a doua contracte europene pe mediu, ca de modul in care se gestioneaza implementarea unui proiect depinde soarta banilor europeni.

"Licitatiile gresite si conflictele de interese de la nivel local pot compromite fondurile europene pentru Romania. Atrag atentia celor implicati in proceduri de licitatie, ca fara caiete de sarcini facute transparent si corect, fara dedicatie, prin eliminarea conflictelor de interese, de genul celor de la Teleorman, Romania este in pericol de a avea probleme majore in absorbtia fondurilor europene din perspectiva relatiilor cu UE.

Cer autoritatilor implicate in proceduri de achizitii publice transparenta si responsabilitate maxima.

Degeaba ajungem sa dam vina in judete ca nu s-a respectat legea la Teleorman sau ca s-a facut o procedura accelerata unde nu era cazul sau caiete de sarcini cu dedicatie la o primarie, putem sa ne acuzam unii pe altii, dar vom pierde ca tara si vom pierde bani europeni.

De modul in care se gestioneaza implementarea unui proiect depinde soarta banilor europeni", a spus Emil Boc.

Potrivit acestuia, in Romania exista autoritati de control pe fondurile europene care au legatura directa cu UE si autoritati nationale care se ocupa de licitatii in sistemul national, inclusiv de proiectele pe fonduri europene.

"Am stabilit mecanisme de colaborare institutionala intre aceste autoritati pentru ca verificarile care au loc in teren sa fie eficiente. Niciun control al lor nu ia dreptul autoritatilor de management de la ministere de a raspunde de implementarea fondurilor europene", a spus seful Guvernului.

#licitatii, #contracte, #absorbie fonduri europene, #fonduri europene, #emil boc, #fonduri ue , #stiri Emil Boc