Almunia: Nu am discutat despre cresterea tintei de deficit in UE

Marti, 07 Iulie 2009, ora 15:20
1376 citiri
Almunia: Nu am discutat despre cresterea tintei de deficit in UE

Consiliul ministrilor de finante din UE (EcoFin) nu a discutat despre o eventuala crestere de la 3% din produsul intern brut a tintei maxime acceptate la nivelul Uniunii Europene pentru deficitul bugetar, a declarat, marti, comisarul european pentru economie si afaceri monetare, Joaquin Almunia, potrivit NewsIn.

"Nu s-a discutat nici azi, nici ieri, despre posibilitatea cresterii tintei de deficit bugetar la nivelul UE de la 3% din PIB", a precizat Almunia in cadrul unei conferinte de presa, raspunzand unei intrebari venite de la un jurnalist.

El a adaugat ca Romania trebuie sa indeplineasca ceea ce s-a angajat prin acordul negociat cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, deoarece sprijinul financiar va fi acordat numai odata cu indeplinirea angajamentelor asumate de Romania.

Almunia a mai spus ca bancile private vor acorda sprijin financiar asa cum s-au angajat, numai daca obiectivele si termenele asumate de autoritatile romane vor fi indeplinite.

Potrivit programului de convergenta inaintat de Guvernul roman, Bucurestiul s-a angajat sa reduca deficitul la 5,1% din PIB (dupa standardul european ESA 95) in 2009, la 4,1% din PIB in 2010 si la sub 3% in 2011.

Nerespectarea calendarului ar putea duce la amanarea aderarii Romaniei la euro, prevazuta pentru 2014.

Insa autoritatile de la Bucuresti au dat de inteles, la sfarsitul saptamanii trecute, ca vor cere FMI si CE sa accepte un deficit bugetar mai mare pentru acest an, sustinand ca sumele suplimentare vor fi folosite doar pentru investitii.

Duminica, premierul Emil Boc a declarat ca ii va cere ministrului Finantelor sa discute cu reprezentantii FMI si ai CE despre o "flexibilitate mai mare cu cheltuielile" pentru infrastructura, argumentand ca deficitul bugetar generat de investitiile in acest domeniu nu va agrava situatia economica a Romaniei.

Comisia Europeana a adoptat la 13 mai un raport ce constata existenta deficitului bugetar peste limita de 3% admisa de UE si recomanda Consiliului sa aprobe declansarea procedurii de deficit excesiv, autoritatile romane avand termenul de 2011 pentru redresarea acestuia.

Opinia EcoFin se bazeaza pe un proiect redactat de Comisia Europeana in 24 iunie, care constata ca programul de convergenta "nu specifica suficient masurile concrete si impactul reducerii salariilor asupra bugetului".

Documentul arata ca datoria bruta a guvernului in 2008 a fost de 13,5% din PIB, urmand a creste la 22% din PIB in 2011.

Ministrii de finante UE au avertizat Romania si in ceea ce priveste riscurile pe care le-ar aduce inrautatirea situatiei macroeconomice sau derapajele cu salariile bugetarilor, deja observate de la inceputul anului 2009, ori a eventualelor presiuni bugetare intr-un an electoral.

Romania va trebui sa alcatuiasca un buget-cadru pe termen mediu, un consiliu fiscal independent, sa introduca limite privind revizuirile bugetare in cursul anului, precum si sa restructureze sistemul de salarizare in sectorul bugetar si sistemul public de pensii.

In domeniul administratiei fiscale, CE recomanda imbunatatirea colectarii de taxe prin reformarea administratiei si largirea bazei de impozitare.

Deficitul public al Romaniei a atins 5,4% din PIB in anul 2008. Cifra reflecta, in principal, derapaje importante ale cheltuielilor curente, in special ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public si ale cheltuielilor cu prestatiile sociale, precum si previziuni exagerat de optimiste privind veniturile si, in mai mica masura, o scadere brusca a veniturilor colectate in ultimul trimestru al anului 2008, din cauza incetinirii economice, conform unui comunicat din mai al CE.

Romania a urmat o politica bugetara pro-ciclica in perioada de crestere exploziva a cererii 2005-2008, deficitul global crescand de la 1,2% in 2005 la 5,4% din PIB in 2008, in pofida cresterii medii reale a PIB-ului de 6,5%. Aceasta evolutie reflecta in mare masura slaba planificare si executia bugetara, considera Comisia.

Incepand din 2009, politica bugetara vizeaza corectarea importantelor dezechilibre interne si externe care au fost lasate sa ia amploare in economie. Aceasta face parte din programul economic adoptat in aprilie 2009, ca raspuns la asistenta financiara acordata Romaniei de Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii.

Conform programului, in 2009 Romania va limita deficitul la 5,1%. In cazul nemodificarii politicilor, previziunile de primavara 2009 ale Comisiei estimeaza atingerea unui deficit la 5,6% din PIB in 2010, pe fondul unei incetiniri economice semnificative.

Totusi, mai multi analisti prezenti saptamana trecuta la o masa rotunda, apreciau ca Romania risca sa nu atraga in totalitate banii din acordul de 19,95 miliarde euro negociat cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), pentru ca guvernul nu va reusi sa-si respecte angajamentele asumate.

Celelalte state impotriva carora a fost deschisa procedura de deficit excesiv sunt Letonia, Lituania, Malta, Polonia si Ungaria. Daca statul membru nu ia masuri concrete, Consiliul ii poate cere sa ia masurile ce se impun pentru corectarea deficitului.

In caz contrar, EcoFin, ca masura finala, poate institui amenzi pentru statele din zona euro si poate cere blocarea fondurilor comunitare pentru restul tarilor UE. Deoarece unele tari au fost afectate grav de criza financiara, EcoFin acorda mai mult timp pentru redresarea deficitului decat in mod obisnuit.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#almunia, #boc, #crestere, #deficit, #ecofin , #stiri Emil Boc