Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANRE va discuta despre reducerea pretului gazelor

ANRE va discuta despre reducerea pretului gazelor

Comitetul de reglementare al ANRE urmeaza sa se intruneasca pentru a discuta despre oportunitatea reducerii pretului gazelor, dupa ce premierul Emil Boc i-a spus presedintelui ANRE, Petru Lificiu, ca nu este corect ca pretul gazelor sa fie mentinut pentru recuperarea pierderilor din 2008.

Presedintele ANRE, Petru Lificiu, a prezentat in sedinta de miercuri a Executivului, la solicitarea premierului Emil Boc, un raport privind oportunitatea si modalitatea de reducere a pretului gazelor, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Executivului.

Lificiu a explicat ca, in 2008, pretul de consum a fost mai mic decat pretul de achizitie, prin urmare distribuitorii au acumulat datorii.


Potrivit acelorasi surse, Boc considera ca nu este corect ca pretul gazelor sa fie mentinut in 2009 pentru recuperarea pierderilor acumulate anul anterior, desi pretul barilului de petrol si cel al gazului de import a scazut in ultima perioada.


Premierul l-a chemat in sedinta de Guvern de miercuri pe Lificiu pentru a discuta despre pretul gazelor.


Lificiu a declarat, la finele saptamanii trecute, ca pretul gazului nu va cobori pana in toamna, pentru a permite distribuitorilor si transportatorilor sa-si acopere datoriile acumulate anul trecut si neplatite. El a precizat ca o ieftinire de peste 3% a pretului gazului este prognozata pentru trimestrul al patrulea.

"Pretul barilului de petrol a scazut spectaculos in ultima perioada, iar pretul gazului de import, care a avut un maxim in decembrie si ianuarie - 540 de dolari pe mia de metri cubi - a scazut spectaculos. Intrebarea este legitima: daca gazul din import scade si barilul scade, de ce pretul gazului nu scade? Pentru ca s-au acumulat costuri din anul trecut, neplatite, sunt costuri amanate, care s-au rostogolit. Aceste costuri din urma trebuie acoperite", a explicat presedintele ANRE decizia de mentinere a pretului gazelor naturale.

Petru Lificiu a admis ca reducerea pretului gazelor era posibila la data de 1 aprilie, nu insa si oportuna, o solutie mai buna fiind amanarea ieftinirii pana in toamna. Oficialul a spus ca reducerea de pret prognozata pentru toamna lui 2009 este de peste 3%, insa a avertizat ca populatia nu trebuie sa se astepte la alte reduceri majore de tarif in viitor.


Potrivit lui Lificiu, pretul gazului este in prezent de 102,48 lei pe megawatt ora.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 972 ori
Citeste mai multe despregaze ANRE pret gaze Boc