ANRSC, obligata sa verse la buget veniturile din taxe

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 09:49
2910 citiri
ANRSC, obligata sa verse la buget veniturile din taxe

Veniturile din taxele si tarifele percepute de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), pastrate in prezent in bugetul propriu al institutiei, vor fi varsate la bugetul de stat, urmand ca structura sa fie finantata de la buget.

In prezent, activitatea ANRSC este finantata integral din venituri proprii obtinute din tarifele percepute pentru acordarea licentelor, din tarifele percepute pentru eliberarea autorizatiilor de montare si exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor, din tarifele pentru consultanta si prestari de servicii acordate la cerere, din contributii ale operatorilor de servicii de utilitati publice aflati in sfera sa de reglementare sau ale organismelor internationale, precum si din alte surse, potrivit prevederilor legale privind finantele publice.

Guvernul a elaborat insa un proiect de lege care stabileste ca activitatea ANRSC este finantata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, iar tarifele percepute pentru acordarea licentelor, eliberarea autorizatiilor, consultanta si prestari de servicii acordate la cerere vor constitui venit la bugetul de stat.

Tot la buget vor fi varsate si contributiile operatorilor de servicii de utilitati publice.

Proiectul elimina totodata prevederile actuale care permit ANRSC sa intocmeasca anual bugetul propriu de venituri si cheltuieli si sa foloseasca in anul urmator soldurile anuale rezultate din executia bugetului.

Este eliminata si prevederea conform careia presedintele ANRSC este ordonator principal de credite.

Documentul, prezentat saptamana trecuta, de MEDIAFAX, mentine prevederea conform careia, incepand cu 1 octombrie 2009, veniturile obtinute de autoritatile si institutiile publice finantate integral sau partial din venituri proprii, reorganizate ca institutii publice finantate integral de la bugetul de stat, se fac venit la bugetul de stat.

Disponiblitatile in lei si in valuta la 30 septembrie 2009 ale autoritatilor si institutiilor publice reorganizate se vireaza integral la bugetul de stat in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a legii.

Prin derogare de la Legea 500/2002 privind finantele publice, sumele aferente subventiilor primite si neutilizate la 30 septembrie 2009 se vireaza integral la bugetul de stat de catre institutiile publice reorganizate, fara a se mai regulariza cu bugetul de stat la sfarsitul anului.

Premierul Emil Boc a afirmat, luni, ca agentiile "stau calare" pe aproximativ un miliard de euro, bugete gestionate dupa dorinta, si ca prin legea pe care Guvernul isi va asuma raspunderea, fondurile vor fi varsate la bugetul de stat.

Conform unui document guvernamental obtinut de MEDIAFAX, totalul disponibilitatilor institutiilor publice subordonate central, finantate din venituri proprii, aflate in conturi deschise la trezoreria statului la 31 iulie 2009, se ridica la 3,2 miliarde lei (circa 780 milioane euro).

Totalul disponibil este de 2,1 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei reprezinta disponibil al institutiilor publice ale administratiei publice centrale finantate integral din venituri proprii, 431,3 milioane lei disponibil din activitatea sanitara (avand ca titulari de cont spitale si centre medicale judetene si ale municipiului Bucuresti) si 163,4 milioane lei venituri proprii ale institutiilor de invatamant superior la trezoreria statului.

Depozitele constituite la trezoreria statului de aceste institutii publice insumeaza 1,1 miliarde lei, din care aproximativ un miliard de lei rezultate din disponibilitatile institutiilor publice ale administratiei publice centrale finantate integral din venituri proprii si 153,7 milioane lei din disponibilitatile institutiilor de invatamant superior.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anrsc, #venituri, #taxe, #buget, #tarife , #stiri Emil Boc