Basescu vrea masuri mai clare pentru absorbtia fondurilor UE

Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 14:56
1121 citiri
Basescu vrea masuri mai clare pentru absorbtia fondurilor UE

Presedintele Traian Basescu le-a cerut premierului Emil Boc si mai multor ministri prezenti, miercuri, la Palatul Cotroceni, sa stabileasca masuri clare de crestere a volumului de absorbtie a fondurilor UE, fara sa se discute si de o eventuala remaniere.

"A fost o discutie tehnica, prin care s-a dorit ca pentru fiecare ministru sa fie stabilite masuri concrete si mai eficiente de crestere a volumului de absorbtie a fondurilor europene.

Nu s-a discutat si de o eventuala remaniere", au afirmat sursele citate de Mediafax.

Premierul Boc a plecat la Cotroceni imediat dupa sedinta de miercuri a Guvernului, care a durat doar o ora si jumatate, fiind una dintre cele mai scurte din actualul mandat.

Surse oficiale au declarat, pentru Mediafax, ca ministrii au discutat putine acte normative si au analizat in sinteza stadiul absorbtiei fondurilor europene.

Potrivit surselor citate, comitetul interministerial pentru absorbtia fondurilor europene se va reuni joi intr-o noua sedinta, dupa analiza efectuata saptamana trecuta.

O intalnire intre seful statului si premier pe tema fondurilor UE a avut loc si saptamana trecuta, la Guvern. Dupa acea discutie, premierul Emil Boc le-a reprosat ministrilor ca nu si-au respectat angajamentele privind cresterea volumului de fonduri europene atrase, asumate inclusiv in sedinta de guvern la care a participat si presedintele, si le-a cerut explicatii, solicitand si un raport pe aceasta tema.

Premierul Emil Boc a declarat, sambata, la Cluj, ca absorbtia fondurilor europene este un criteriu pentru remanierea guvernamentala, dar ca o remaniere nu se dezbate public, ci se anunta la momentul potrivit.

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a declarat, vineri, ca ministrii care nu au facut performanta trebuie remaniati, insa numai premierul decide acest lucru, ea adaugand ca "intotdeauna gasesti pe cineva care sa faca macar cat ai facut tu" si ca inclusiv la ministerul ei se putea face mai mult.

Si secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca se discuta in partid despre remaniere, dar aceasta "chestiune este exclusiv" sarcina premierului.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut ministrilor, la o sedinta de guvern in luna iunie, sa se gandeasca daca mai pot face parte din Cabinet dupa prima jumatate a anului, in cazul in care datele care vor fi analizate pentru primul semestru vor indica un nivel redus al absorbtiei fondurilor UE si al investitiilor in domeniile pe care le gestioneaza.

El a aratat ca modul in care sunt realizate investitiile finantate inclusiv din fonduri UE ar trebui sa reprezinte principalul reper pentru ministri in a considera daca mai pot face parte dintr-un guvern. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, # fonduri ue, # ue, # absorbtie fonduri , #stiri Emil Boc