Berceanu: Unele sporuri de la metrou vor fi incluse in salarii

Marti, 16 Martie 2010, ora 13:17
965 citiri
Berceanu: Unele sporuri de la metrou vor fi incluse in salarii

Guvernul va aproba, miercuri, bugetul pe 2010 al Metrorex, care va introduce in salariul de baza o parte din sporurile angajatilor, ceea ce ar putea opri greva de la metrou, potrivit ministrului Transporturilor, Radu Berceanu.

"S-ar putea sa nu fie joi greva la metrou, pentru ca maine (miercuri, n.r.) vom adopta bugetul si apoi se poate negocia contractul colectiv de munca. Fondul de salarii va ramane neschimbat, poate un pic mai mic fata de anul trecut, insa in interiorul lui dansii (sindicatele de la metrou - n.r.) doresc modificari prin mutarea unor sume de la sporuri si prime in salariul de baza, ceea ce pentru noi este in regula" , a declarat Berceanu.

Prezent la negocierile dintre Ministerul Transportatorilor si liderii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), premierul Emil Boc a afirmat la randul sau ca spera ca sindicatele de la metrou sa inteleaga ca resursele financiare sunt limitate si sa renunte la o greva care ar afecta calatorii.

"Din punctul nostru de vedere, avem toata disponibilitatea pentru a discuta problemele, nu vrem sa sufere cetateni nevinovati din cauza protestelor. In acelasi timp, trebuie sa intelegem ca resursele financiare sunt acelea pe care le avem si nu sunt altele, iar in cadrul acestora trebuie sa gasim cele mai bune solutii in aceasta perioada de criza", a spus Boc.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in urma cu doua saptamani, ca greva angajatilor de la metrou, desfasurata in noiembrie 2009, a fost legala, instanta admitand contestatia sindicalistilor care, in repetate randuri, au sustinut ca acest conflict de munca ramane deschis.

Dupa decizia Curtii de Apel, sindicalistii au anuntat ca vor intra, joi, in greva generala, cerand o majorare a fondului de salarii cu 3,7% si conditii mai bune de munca.

In noiembrie 2009, angajatii de la metrou au fost in greva timp de doua zile, revendicarile vizand o majorare salariala de 20% si incheierea unui nou contract colectiv de munca.

Greva a fost declarat? ilegal? de Tribunalul Bucure?ti, iar activitatea a fost reluat?.

Potrivit legii, dupa ce instanta declara greva drept ilegala, angajatii de la metrou sunt obligati sa-si reia activitatea fara a mai avea loc negocieri si, implict, fara a mai obtine majorarii salariale.

Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe introduce funcții de inteligență artificială în aplicațiile Reader și Acrobat
Adobe a introdus recent în piață un asistent AI pentru aplicațiile Reader și Acrobat, în scopul de a transforma modul în care interacționăm cu documentele PDF. Această nouă...
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
#berceanu, #greva, #metrou, #salarii, #sporuri , #stiri Emil Boc