Boc: Am ales solutia mentinerii locurilor de munca, sa nu dam afara 5% din personal

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 15:32
1232 citiri
Boc: Am ales solutia mentinerii locurilor de munca, sa nu dam afara 5% din personal

Executivul a decis sa mentina locurile de munca in sistemul bugetar, cu posibilitatea unor eventuale majorari salariale in 2009, in functie de evolutia economiei si de economiile bugetare, refuzand astfel varianta disponibilizarii a 5% din personal, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

"Am ales aceasta solutie a mentinerii locurilor de munca. Puteam avea solutia sa dam afara 5% din personal, dar ar fi fost un procent foarte important de oameni care si-ar fi pierdut slujbele. Am ales sa mentinem locurile de munca si sa acordam cresteri slariale atat cat vom reusi sa facem economii anul acesta si in functie de cresterea pe care speram noi ca ne-o va oferi economia", a declarat Boc la Pitesti.

Premierul a spus ca salariile de baza ale bugetarilor nu vor scadea. El a precizat ca economiile bugetare estimate vor fi realizate in urma restructurarii agentiilor guvernamentale si aplicarii Legii privind interzicerea cumularii pensiei cu salariul de la stat.

Presedintele Traian Basescu enumera, pe 29 martie, doua alternative de reducere a cheltuielilor, care sa puna in aplicare acordul incheiat cu Fondul Monetar International (FMI). Prima prevedea "inghetarea salariilor functionarilor publici si contractuali si, in timp, o asezare a sporurilor la 30% din salarii", iar cea de a doua viza "reducerea cu 5% a numarului de functionari existenti in administratia centrala si ilocala". Exceptie de la "inghetare" ar urma sa faca salariile si pensiile foarte mici, ca urmare a actualei perioade de criza, a mai spus Basescu.

Sindicatele bugetarilor au declarat ca nu sunt de acord cu reducerea numarului de angajati cu 5%, iar unele dintre acestea nu accepta nici inghetarea salariilor in acest an.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, preciza, la randul sau, ca "aceasta este doar o alternativa pentru a creste fondurile de salarii si nu o obligatie" si ca o decizie in acest sens va fi luata dupa discutiile cu sindicatele.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#boc, # locuri munca, # sistem bugetar, # pensii, # salarii, # personal , #stiri Emil Boc